Σπιτικός γύρος κοτόπουλο στο τηγάνι (είναι τόσο νόστιμο όσο ακούγεται)
Δοκιμάσαμε μια απίθανη συνταγή για γύρο κοτόπουλο στο τηγάνι.
Όταν θέλουμε να φάμε κάτι νόστιμο και «αμαρτωλό», πολλές φορές καταφεύγουμε στον αγαπημένο μας γύρο -είτε μερίδα είτε σε τυλιχτό. Μυρωδάτος, comfort και απολαυστικά λιπαρός, δένει απίστευτα με τις πατάτες, τη φρέσκια ντομάτα και ό,τι άλλο θέλει ο καθένας για να συμπληρώσει την πεντανόστιμη «σύνθεση».
Ωστόσο, ο γύρος συνήθως μας πέφτει... βαρύς και συνήθως ξυπνάμε το επόμενο βαρύ με τύψεις για τις χθεσινοβραδινές αμαρτίες. Οπότε, μια εναλλακτική συνταγή για πιο υγιεινό γύρο είναι ό,τι πρέπει.
Την ανακαλύψαμε στο mamapeinao.gr, δηλαδή στον αγαπημένο μας σεφ, Τάσο Αντωνίου.
Υλικά:
Για τη μαρινάδα:
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 κ.γλ. πάπρικα
- 1/4 κ.γλ. ρίγανη
- 1/4 κ.γλ. δεντρολίβανο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι χυμός και ξύσμα
Για τον γύρο:
- 500 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλο
Για το σερβίρισμα:
- ντομάτα
- πίτες για σουβλάκια
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα:
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μέχρι να δέσουν τα αρώματά τους.
Ετοιμάζουμε τον γύρο:
Με το μαχαίρι κάνουμε μικρές διαγώνιες τομές κατά μήκος κάθε φιλέτου. Θέλουμε μπουκιές μετρίου πάχους. Μεταφέρουμε σε μπολ και αναμειγνύουμε με τη μαρινάδα που ετοιμάσαμε.
Αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Στη συνέχεια ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το τηγάνι χωρίς λάδι. Ψήνουμε τον γύρο, χωρίς να γεμίσουμε υπερβολικά το τηγάνι. Όταν πάρει χρώμα από την μια πλευρά, γυρίζουμε για να μαγειρευτεί και από την άλλη. Ο γύρος θα είναι έτοιμος σε περίπου 8-10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μεταφέρουμε στην επιφάνεια κοπής και κόβουμε προσεκτικά, με κοφτερό μαχαίρι, σε λεπτές λωρίδες. Σερβίρουμε τον γύρο ζεστό με ντομάτα και πίτες για σουβλάκια. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνοδεύουμε με λίγο λεμόνι.