Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο: Η πανεύκολη και απίθανη συνταγή που θα φτιάχνεις ξανά και ξανά
BOVARY ⸻ 08 SEP 2021
Από τις πιο νόστιμες συνταγές που έχει να μας προσφέρει η ελληνική κουζίνα είναι σίγουρα η γαλατόπιτα.
Δροσερή, ελαφριά, με πλούσια και απίθανη γεύση, η γαλατόπιτα υπόσχεται δυνατές γαστρονομικές συγκινήσεις. Με τη βανίλια να συνδυάζεται υπέροχα με την κανέλα, είναι ό,τι πρέπει ύστερα από το γεύμα σας -ή σε οποιαδήποτε (κυριολεκτικά) ώρα της ημέρας.
Οι συνταγές για γαλατόπιτα πολλές -άλλες με φύλλο και πιο περίπλοκες, άλλες χωρίς και πιο απλές.
Και επειδή είναι πάντα ωραίο να ανακαλύπτεις συνταγές που δε θα σε κρατήσουν με τις ώρες στην κουζίνα και θα απολαύσουν όλοι -μικροί και μεγάλοι- δοκιμάσαμε την παρακάτω, η οποία υπόσχεται ότι θα σας ξετρελάνει.
Υλικά:
- 2 λίτρα γάλα
- 2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 2-2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική (ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλετε)
- 130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 6 αυγά χτυπημένα
- 2 κάψουλες βανίλιας ή ξύσμα από 1 στικ βανίλιας
- σκόνη κανέλας ή ζάχαρη άχνη ή και τα 2 για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το γάλα μαζί με τις βανίλιες. Ύστερα, προσθέστε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε διαρκώς, ώστε να μην κολλήσει και σβολιάσει το μείγμα.
- Μόλις αρχίσει να πήζει το αποσύρετε από τη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα, για να γίνει χλιαρό. Στη συνέχεια, προσθέτετε σταδιακά, σιγά-σιγά, τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αδειάζετε το μείγμα σε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ 30×40 εκ. ή στρογγυλό 40 εκ. -το οποίο θα έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει- και ψήνετε τη γαλατόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 55-60 λεπτά ή μέχρι να κάνει κρούστα και πάρει ένα καφετί χρώμα στην επιφάνειά της.
- Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε για 20 λεπτά, μέχρι να γίνει χλιαρή. Ύστερα, την κόβετε σε κομμάτια, την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και/ή με μπόλικη σκόνη κανέλας και σερβίρετε.