Spit Jack: Για σουβλιστή πορκέτα και πάπια στη πιο μοντέρνα rotisserie της Αθήνας
Κοντά στο Σύνταγμα βρίσκεται η πρώτη rotisserie της Αθήνας με εκλεκτά κρέατα και νόστιμα συνοδευτικά.
Ο δρόμος από το Σύνταγμα προς την οδό Σκούφου όπου βρίσκεται η πρώτη rotisserie της Αθήνας περνάει μέσα από εστιατόρια και μικρά μαγαζάκια που τον πρώτο λόγο έχουν οι εξωτικές γεύσεις: σούσι, μεξικάνικο, bao buns.
Σ' αυτήν την πολυπολιτισμική γειτονιά των γεύσεων βρήκε τη θέση του το «Spit Jack» με τη σούβλα να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Μην περιμένεις να δεις μια κλασική ψησταριά με τσίκνα και ποικιλία κρεάτων: εξάλλου μιλάμε για rotisserie.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: «Spit» είναι η σούβλα και «Spit Jack» το μηχανικό σύστημα που τη περιστρέφει. Εκεί μέσα σιγοψήνονται στις σούβλες ζουμερά κοτόπουλα, τραγανιστές πάπιες, κρατσανιστές πορκέτες και μοσχαρίσιες πικάνιες.
Το μαγαζί είναι μικρό, ατμοσφαιρικό και παντρεύει μοναδικά το χασάπικο, το τατουατζίδικο και το σαλόνι. Πολυέλαιοι, μάρμαρα και σκαλιστοί καθρέπτες συναντούν γλυπτά γουρουνάκια, ενώ οι τοίχοι είναι γεμάτοι από δερματόστικτους σελέμπριτι όπως οι Έλβις, Μέριλιν, Τζέιμις Ντιν Τζον Κένεντι με πολλά τατουαζ.
Και πάμε τώρα στον πρωταγωνιστή, δηλαδή το επιλεκτικό μενού -από το 2018 που άνοιξε το μαγαζί μέχρι σήμερα παραμένει άψογο. Ο κατάλογος έχει λίγες επιλογές τόσο σε κρέατα όσο και σε ορεκτικά και σαλάτες. Προσωπικά προτιμώ τους μικρούς καταλόγους που δεν παραστρατούν από τη φιλοσοφία του μαγαζιού, προσθέτοντας ό,τι είναι της μόδας.
Ρίχνοντας μια ματιά στο μενού που έχει επιμεληθεί ο Παναγιώτης Ζώκος διαπιστώνεις πως οι επιλογές στα ορεκτικά και τις σαλάτες περιστρέφονται γύρω από το κρέας. Σε ό,τι αφορά στο κρέας, θα βρεις πέντε επιλογές: κοτόπουλο σούβλας, πάπια ψητή, πορκέτα, blanck-angus πικάνια και μοσχαρίσια μάγουλα με σάλτσα κόκκινου κρασιού και πουρέ τρούφας. Για το τελευταίο, δεν μπορώ να σου εκφράσω άποψη γιατί τα μάγουλα δεν ήταν ποτέ ένα πιάτο που μπορούσα να δοκιμάσω. Οι υπόλοιπες κρεατικές επιλογές είναι νόστιμες και ζουμερές -με την πάπια και την πορκέτα να είναι ό,τι πιο γευστικό έχω δοκιμάσει.
Άλλωστε η πορκέτα με την τραγανή πέτσα είναι από τα must taste της rotisserie και κόβεται πολύ εύκολα με το μπαλταδάκι που αντικαθιστά επάξια το κλασικό μαχαίρι.
Η πάπια ήταν λίγο πιο ξερή εσωτερικά για τα δικά μου δεδομένα -αλλά επειδή είναι ένα πιάτο που απολαμβάνω κάθε φορά που πηγαίνω, ίσως να έτυχε. Η σος Jack Daniels που έρχεται δίπλα της είναι νόστιμη και της ταιριάζει γάντι -αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες οι σος είναι χειροποίητες και παρασκευάζονται στην κουζίνα.
Το κοτόπουλο πολύ ζουμερό και πληθωρικό, το απολαμβάνεις μέχρι την τελευταία μπουκιά και το προτιμώ σκέτο χωρίς καμία συνοδεία από σάλτσες.
Στις σαλάτες θα βρεις τέσσερις επιλογές με την «sweet tomato burrata» να είναι η καλύτερη και πιο δροσερή επιλογή για να κάνεις μια νόστιμη αρχή, αλλά και να συνδυάσεις το κρέας σου, ενώ από τα ορεκτικά που έχω ξεχωρίσει είναι ο πουρές πατάτας με τρούφα -σίγουρα θα ζητήσεις και δεύτερη μερίδα– και το βουτυράτο καλαμπόκι που έγινε ανάρπαστο στο τραπέζι μας.
Από την άλλη υπάρχει η επιλογή το super bowl με τραγανή πάπια και ρύζι ατμού και κοτόπουλο για μια διαφορετική πρόταση.
Όσο για το γλυκό οι επιλογές και εδώ μετρημένες και απολαυστικές: spicy chocolate soup, προφιτερόλ φυστίκι που συνδυάζεται τέλεια με παγωτό βανίλια Μαγαδασκάρης και lemon pie. Το πρώτο με τη σοκολάτα ξετρέλανε την παρέα μου, αλλά προσωπικά δεν έχω άποψη -όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, δεν αγαπώ ιδιαίτερα τη σοκολάτα, οπότε δεν το δοκίμασα. Το προφιτερόλ φυστίκι με τη συνοδεία του παγωτού μου άφησε μια ωραία γεύση και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!