Seiradi: Το πρώτο αφρώδες κρασί της Πάρου -Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη μοιράζεται το ταξίδι της δημιουργίας του

Seiradi: Το πρώτο αφρώδες κρασί της Πάρου -Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη μοιράζεται το ταξίδι της δημιουργίας του

Η οινική ιστορία της Πάρου χρονολογείται από την αρχαιότητα, αλλά η ανάπτυξη άργησε να ξεκινήσει.

Έτος-σταθμός αποτέλεσε το 1981, όταν και καθιερώθηκε νομικά ο ερυθρός οίνος ΠΟΠ Πάρος. Αλλά και πάλι το νησί δεν χαρακτηριζόταν ως ανταγωνιστικό. Τα χρόνια πέρασαν, όμως, και άνθρωποι με αγάπη τόσο για το νησί, αλλά και τα αμπέλια άρχισαν να αναδεικνύουν τις δυνατότητες του terroir της Πάρου.

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, το Paros Farming Community τόλμησε και φαντάστηκε την εξέλιξη με αποτέλεσμα να μεταμορφωθεί σε έναν από τους πρωταγωνιστές του παριανού κρασιού.

Στη νέα εποχή, λανσαρίστηκε η οινική σειρά «Seiradi».  Σειράδι (si_rάα_dee) είναι σειρά φυτών που είναι διατεταγμένα σε ευθεία γραμμή, μεταφορικά, το νήμα που μας συνδέει με το παρελθόν.

Το φετινό καλοκαίρι το PFC προχώρησε στο επόμενο βήμα και «γεννήθηκε» το πρώτο αφρώδες κρασί της Πάρου, το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut. Με αφορμή το λανσάρισμα, το bovary.gr συνομίλησε με την οινολόγο Μαρία Ταμιωλάκη, η οποία μας συστήνει το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της περιοχής.

«Το PFC (Paros Farming Community) είναι η νέα ταυτότητα με την οποία επαναπροσδιορίζεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Πάρου. Το όνομα και η φιλοσοφία του PFC βασίζονται σε τρεις κύριες αξίες, την ανάδειξη του νησιού της Πάρου (Paros), την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής (Farming) και τον συντονισμό της κοινότητας των αγροτών (Community).

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 3,5 χρόνια, όταν οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού αντιλήφθηκαν την ανάγκη να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς. Ο εκσυγχρονισμός κρίθηκε απαραίτητος και η συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Η νομοθετική συνθήκη της περιόδου επέτρεψε την είσοδο της εταιρείας Tethys στο σχήμα του Συνεταιρισμού. Μαζί με τον οινολόγο και σύμβουλο, Δημήτρη Μανσόλα, αναλάβαμε την οινοποιητική και στρατηγική καθοδήγηση του έργου μέσω της HETERO WINES, την οποία και διευθύνουμε.

»Το όραμα πίσω από το Paros Farming Community είναι γεμάτο πάθος και προσήλωση στην παράδοση, καθώς και στην αναγέννηση του τόπου μας. Σε έναν νησί που εξελίσσεται κυρίως γύρω από τον τουρισμό, θελήσαμε να στρέψουμε το βλέμμα στον πρωτογενή τομέα, να δώσουμε ξανά ζωή στον Αγροτικό Συνεταιρισμό. Ήταν μια πρόκληση, αλλά και μια ευκαιρία να κρατήσουμε ζωντανή την αγροτική μας κληρονομιά.

Από την πλευρά της οινοποίησης, το όραμά μας ήταν να αναδείξουμε το μοναδικό χαρακτήρα του Παριανού αμπελώνα. Έχουμε ένα εξαιρετικό terroir, αλλά η ζώνη ΠΟΠ Πάρος, που επιτρέπει την παραγωγή τόσο Λευκού όσο και Ερυθρού κρασιού, παραμένει άγνωστη για πολλούς, ακόμα και εντός της Ελλάδας. Οι δυο γηγενείς ποικιλίες του νησιού που δίνουν και τους ΠΟΠ οίνους της ζώνης είναι η Μονεμβασιά (λευκό) και η Μανδηλαριά (ερυθρό) και με αυτές αποκλειστικά δουλεύει η ομάδα των οινολόγων, τόσο με την αμπελουργική καθοδήγηση των καλλιεργητών, όσο και με την οινοποιητική ανάδειξη τους μέσα από διαφορετικά πρωτόκολλα και τύπους κρασιών. Με τη συνεργασία των τοπικών καλλιεργητών, στόχος μας είναι να αναδείξουμε την αληθινή δυναμική αυτών των ποικιλιών και να τις φέρουμε στο προσκήνιο, ώστε να τις γνωρίσει και να τις αγαπήσει το ευρύτερο οινόφιλο κοινό.

»Η ταυτότητα του παριανού κρασιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μοναδικό χαρακτήρα των γηγενών ποικιλιών του νησιού, τη Μονεμβασιά και τη Μανδηλαριά. Αυτές οι ποικιλίες διακρίνονται για την πολυπλοκότητα και τις ζωντανές οξύτητές τους, στοιχεία που δίνουν στα κρασιά. Η ευελιξία αυτών των ποικιλιών επιτρέπει την παραγωγή κρασιών για διαφορετικούς τύπους οινοποίησης διατηρώντας πάντα τα ξεχωριστά τους χαρακτηριστικά. Αυτό, όμως, που κάνει το παριανό κρασί να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της Ελλάδας είναι η μοναδική δυνατότητα που προσφέρει η ζώνη ΠΟΠ Πάρος: την παραγωγή ερυθρού κρασιού ΠΟΠ από τη συνοινοποίηση ερυθρής και λευκής ποικιλίας. Είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού στη χώρα και προσδίδει στα κρασιά της Πάρου μια ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα.

»Ο πειραματισμός είναι η προϋπόθεση για την εξέλιξη. Και αυτός ακριβώς ο τρόπος σκέψης μάς οδήγησε στη δημιουργία του Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut. Με πίστη στην πολυδιάστατη δυναμική των γηγενών ποικιλιών του νησιού, έχουμε ήδη δοκιμάσει την συνοινοποίηση τους τόσο σε ροζέ όσο και σε ερυθρό κρασί με εξαιρετικά αποτελέσματα. Θέλοντας να την εξερευνήσουμε περεταίρω, προέκυψε αυτό το αφρώδες ροζέ, ως ένα φυσικό επόμενο. Έτσι, προέκυψε αυτό το αφρώδες ροζέ, ως ένα φυσικό επόμενο βήμα στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τις πολλές δυνατότητες και εκφράσεις που μπορούν να προσφέρουν οι ποικιλίες της Πάρου.

»Το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut έχει έναν εκλεπτυσμένο χαρακτήρα, που συνδυάζει φρουτώδεις αλλά και βοτανικές νότες, δημιουργώντας ένα εκφραστικό άρωμα στη μύτη. Στο στόμα, ξεχωρίζει για την ωραία οξύτητα και τη μεταλλικότητά του, ενώ ο αφρισμός του είναι κομψός και με διάρκεια. Για να το απολαύσετε στο έπακρο, προτείνω να το καταναλώσετε είτε ως απεριτίφ είτε να το συνοδεύσετε με εκλεκτά πιάτα όπως όστρακα, ριζότο με θαλασσινά, τερίνες θαλασσινών, ζυμαρικά με αχινό ή αβγοτάραχο.

Δεν μπορούσα να μην ρωτήσω την κυρία Ταμιωλάκη για το πώς «βλέπει» το μέλλον του ελληνικού κρασιού, το οποίο έχει ένα δυναμικό παρόν, καθώς όσοι ασχολούνται με τους αμπελώνες δείχνουν να έχουν, εκτός από μεράκι, τη γνώση και το βλέμμα τους στις νέες εξελίξεις.

«Πράγματι το ελληνικό κρασί έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις διεθνείς αγορές, χάρη στις πολυετείς και συντονισμένες προσπάθειες των ίδιων των οινοποιών», μου λέει, «Βλέπουμε πλέον το ελληνικό κρασί να αναγνωρίζεται και να εκτιμάται για την ποιότητά του και την αυθεντικότητα των γηγενών ποικιλιών μας. Ωστόσο, το μέλλον επιφυλάσσει μεγάλες προκλήσεις. Το διεθνές περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό, ενώ οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν δυσανάλογα χώρες με μικρούς παραγωγούς και λιγότερο οργανωμένες κρατικές δομές, όπως η Ελλάδα. Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν ευελιξία, καινοτομία και συνεχή προσαρμογή από όλους μας στον κλάδο, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη θέση του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές.

»Η παρουσία του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές συνοδεύεται από μεγάλες προκλήσεις. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, με έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οινοποιείων και κρασιών από όλο τον κόσμο που προσφέρονται συχνά σε πολύ χαμηλότερες τιμές, ειδικά από χώρες με μεγαλύτερη και καθετοποιημένη παραγωγή. Για τους Έλληνες παραγωγούς, η πρόκληση είναι διπλή. Αφενός, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές, καθώς προσφέρουμε ένα προϊόν που έχει υψηλό κόστος, λόγω του μικρού κλήρου και των υψηλών παραγωγικών δαπανών. Αφετέρου, πρέπει να ξεπεράσουμε την άγνοια του διεθνούς κοινού σχετικά με τις ελληνικές ποικιλίες, την οινοποιητική μας ιστορία και τη μοναδικότητα της ταυτότητάς μας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να καθιερωθούμε σε αυτές τις αγορές. Η επιτυχία μας εξαρτάται από τη συνεχή προβολή, την ποιότητα του προϊόντος μας και τη δυνατότητα να αφηγηθούμε την ιστορία πίσω από κάθε μπουκάλι ελληνικού κρασιού, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη και την προτίμηση των καταναλωτών.

Η οινολόγος,  Μαρία Ταμιωλάκη