Ζυμαρικά ογκρατεν με μπεσαμέλ και τυριά -Τόσο λαχταριστά όσο ακούγονται
Τα ζυμαρικά είναι πάντα μια καλή ιδέα για κυρίως γεύμα, ειδικά τις ημέρες που θέλεις να αποφύγεις μπελαλίδικες συνταγές και δεν θέλεις να ξοδέψεις πολύ χρόνο στην κουζίνα.
Συνήθως, επιλέγουμε να τα βράσουμε και να τα συνδυάσουμε με κάποια σάλτσα, ωστόσο τα ζυμαρικά στο φούρνο αποτελεί ένα εξίσου εύκολο αλλά πιο ολοκληρωμένο γεύμα.
Οι διαφορετικές εκδοχές και οι επιλογές για συνδυασμούς γεύσεων είναι αμέτρητες και η τραγανή υφή των ψητών ζυμαρικών δίνει μία έξτρα νότα απόλαυσης. Εκτός όλων των άλλων η διαδικασία μαγειρέματος είναι απλούστατη -προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα πυρρίμαχο σκεύος και ψήνουμε.
Εμείς βρήκαμε στο xrysoskoufaki.gr μία πεντανόστιμη συνταγή για μακαρόνια ογκρατέν στο φούρνο -ένα χορταστικό γεύμα για όλη την οικογένεια που υπόσχεται να σας ξετρελάνει.
Υλικά
- Αλάτι
- 1 μοτσαρέλα
- 500 γρ. ριγκατόνι
- 200 γρ. μπεσαμέλ
- λουκάνικο
- Τυρί παρμεζάνα
- 2 μπουκάλια σάλτσα ντομάτας
Για την μπεσαμελ:
-
- 250 ml. του γάλακτος
- 25 γρ. βούτυρο
- 25 γρ. φτιαγμένο με αλεύρι
- μοσχοκάρυδο για γεύση
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι σε ένα μεγάλο τηγάνι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ροδίζουμε σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το λουκάνικο και ροδίζουμε λίγο, επίσης μπορουμε να μην χρησιμοποιήσουμε λουκανικο αν προτιμάμε, τώρα ρίχνουμε τη σάλτσα ή τη ντομάτα κάνουμε πουρέ, ρίχνουμε λίγο νερό, αλατίζουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Μόλις απορροφηθεί το νερό, προσθέτουμε λίγο ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα, αν χρειαστεί αλατίζουμε, και προς το τέλος του ψησίματος προσθέτουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη αν θέλουμε να αφαιρέσουμε λίγη οξύτητα από την ντομάτα και προσθέτουμε λίγη φύλλα φρέσκου βασιλικού.
- Βραστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τα λεπτά που υποδεικνύονται στη συσκευασία σας.
- Συνιστώ να τα αφήσετε al dente γιατί μετά θα πρέπει να μείνουν για λίγο στο φούρνο και να ψηθούν λίγο ακόμα.
- Μόλις είναι έτοιμο το στραγγίζουμε και το αδειάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το αλατοπιπερώνουμε ριχνουμε μπόλικη σάλτσα, μοτσαρέλα κομμένη σε κύβους, μπεσαμέλ και
- παρμεζάνα, συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μπόλικη παρμεζάνα.
- Ψήνετε στους 180° για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, το σερβίρετε ζεστό ή λίγο χλιαρό και απολαύστε το γεύμα σας!
Για τη μπεσαμέλ:
- Σε μια κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο, το αφήνετε να λιώσει σιγά σιγά σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι, μοσχοκάρυδο, ανακατεύετε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα και μετά προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα, συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει και η μπεσαμέλ σας είναι έτοιμη!