Ζυμαρικά ογκρατέν με ντομάτα και μοτσαρέλα -Μεσογειακές γεύσεις και αρώματα
BOVARY ⸻ 28 SEP 2022
Μια κλασσική, ιταλική συνταγή για μακαρόνια στο φούρνο που δεν γίνεται να πάει λάθος.
Τα ζυμαρικά είναι πάντα μια καλή ιδέα για γεύμα, ειδικά τις ημέρες που δεν θέλεις να μπεις σε ταλαιπωρίες και να ξοδέψεις αρκετό χρόνο στην κουζίνα.
Συνήθως, επιλέγουμε να τα βράσουμε και να τα συνδυάσουμε με κάποια σάλτσα, ωστόσο τα ζυμαρικά στο φούρνο φαίνεται να είναι μια ακόμη πιο εύκολη διαδικασία καθώς δε χρειάζεται να είμαστε πάνω απ' το τηγάνι μαγειρεύοντας τη σως, απλώς προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα πυρρίμαχο σκεύος.
Ο Σεφ Γιάννης Λουκάκος προτείνει μια παραδοσιακή ιταλική συνταγή με μεσογειακές γεύσεις και αρώματα , το ιδανικό κυρίως πιάτο για ένα τραπέζι με φίλους ή οικογένεια.
Υλικά
- 500 γρ. Ριγκατόνι
- 800 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 15 γρ. πάνκο ή φρυγανιά, τριμμένη
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 440 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε κύβους
- 100 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- 200 γρ. πεπερόνι, σε λεπτά στίκς
- 16 γρ. βασιλικός, μόνο τα φύλλα
- μαύρο πιπέρι, φρέσκο, τριμμένο
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό βράζουμε τα Ριγκατόνι για 4’ με 5’ λεπτά. Σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ.
- Σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε το πάνκο, την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
- Στο μπολ με τα ζυμαρικά προσθέτουμε 200γρ. από τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε.
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, στρώνουμε λίγη σάλτσα ντομάτας, το μισό μείγμα των ζυμαρικών, προσθέτουμε μοιράζοντας σε όλο το ταψί το πεπερόνι, πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα του πάνκο, μοιράζουμε τη μισή τριμμένη μοτσαρέλα, τον μισό βασιλικό και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα ζυμαρικά και τα υπόλοιπα υλικά. Στο τελείωμα προσθέτουμε τη φρέσκια μοτσαρέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C μέχρι να λιώσουν τα τυριά για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα πολύ ωραίο χρώμα από πάνω και να έχουν λιώσει τα τυριά.