Πεϊνιρλί αφράτα με αυγό μάτι -Tα πρωινά του Σαββατοκύριακου απέκτησαν άλλη νοστιμιά
Το πεϊνιρλί απογειώνεται με καλό κασέρι και φρέσκα, βιολογικά αυγά!
Μπορεί στα τούρκικα πεϊνιρλί να σημαίνει «κάτι που έχει τυρί», αλλά κατά βάση είναι η παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της ποντιακής κουζίνας που έφτασε στην Ελλάδα την περίοδο του Μεσοπολέμου από τους πρόσφυγες.
Στην τουρκική κουζίνα ονομάζεται «Καραντενίζ πιντέ», δηλαδή «πίτα της Μαύρης Θάλασσας», ενώ αποτελεί και μια πολύ δημοφιλή λιχουδιά της γεωργιανής κουζίνας, στην οποία είναι γνωστό ως «khacapuri».
Το πεϊνιρλί είναι ένα από τα αγαπημένα μας street foods και ένα φαγητό για κάθε ώρα της ημέρας. Το απολαμβάνουμε ως συνοδευτικό με το πρωινό μας καφέ, ως σνακ, αλλά και κυρίως γεύμα. Πολλές φορές, όταν είμαστε σπίτι και θέλουμε να δούμε ταινία στο Netflix και δεν θέλουμε να φάμε μια ολόκληρη πίτσα, αλλά να τσιμπήσουμε κάτι πιο μικρό, το πεϊνιρλί είναι μια πολύ καλή λύση.
Η σεφ Ντίνα Νικολάου έχει την τέλεια συνταγή για αφράτα πεϊνιρλι με αυγό μάτι. Οπως προτείνει η ίδια, αναζητήστε ένα καλό, πικάντικο κασέρι (π.χ. Σοχού) και φτιάξτε αξέχαστα πεϊνιρλί που θα εντυπωσιάσουν.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 30 γρ. νωπή μαγιά (θα τη βρείτε σε μικρά τετράγωνα πακετάκια στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ή θα την αγοράσετε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς σας)
- 150 ml χλιαρό γάλα
- 150 ml χλιαρό νερό + λίγο ακόμα (περίπου 50 ml), για το ζύμωμα
- 50 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
-
Για τη γέμιση
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο ακόμα, λιωμένο
- 500 γρ. καλής ποιότητας πικάντικο κασέρι, χονδροτριμμένο
- 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
Για τη ζύμη: Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τη μαγιά με το μισό χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγαλύτερο μπολ, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το μετρημένο νερό, το μετρημένο βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν όλα πολύ καλά.
ΒΗΜΑ 2: Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το υγρό μείγμα. Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις με το χέρι μας, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο και ενώνοντάς το με το υγρό μείγμα, μέχρι όλα μαζί τα υλικά να ενοποιηθούν. Ζυμώνοτμε το μείγμα για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
ΒΗΜΑ 3: Τη μεταφέρουμε σε μια επίπεδη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε με τις γροθιές μου για 10 λεπτά, ραντίζοντάς την κάθε τόσο με λίγες σταγόνες χλιαρό νερό. Η ζύμη πρέπει να γίνει πολύ μαλακή και ελαστική.
ΒΗΜΑ 4: Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια ζυμώνουμε ελαφρώς τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα μέρη. Τα βάζουμε σε μια επίπεδη επιφάνεια, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε ξανά κατά μέρος για άλλα 30 – 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν καλά.
ΒΗΜΑ 5: Για τα πεϊνιρλί: Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε ελαφρώς με τον πλάστη, τραβώντας το πότε-πότε με τα χέρια για να γίνει ελαφρώς μακρουλό, με μήκος περίπου 20 εκ. Με προσοχή ανασηκώνουμε τις άκρες της ζύμης, φτιάχνοντας ένα χαμηλό τείχος περιμετρικά της, ώστε να γίνει σαν βαρκούλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα τρία κομμάτια ζύμης, φτιάχνοντας έτσι 4 πεϊνιρλί.
ΒΗΜΑ 6: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
ΒΗΜΑ 7: Στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου ή ένα μεγάλο και ρηχό ταψί. Βάζουμε εκεί τα πεϊνιρλί, το ένα δίπλα στο άλλο. Στη βάση καθενός βάζουμε από 1/2 κουτ. σούπας βούτυρο και μοιράζουμε εκεί το τριμμένο κασέρι. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει. Βγάζουμε το ταψί (ή τη λαμαρίνα) και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C. Σπάμε από 1 αυγό στο κέντρο κάθε πεϊνιρλί. Με ένα πινέλο αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο τα χείλη της ζύμης και ξαναβάζουμε το ταψί με τα πεϊνιρλί στο φούρνο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά τα αυγά και να ροδίσουν τα πεϊνιρλί. Ετοιμα!
Την συνταγή πήραμε από την Ντίνα Νικολάου.