Σίγουρα η μαμά σου δεν τις έκανε έτσι -Οι τηγανητές πατάτες του Γιάννη Λουκάκου είναι οι πιο τραγανές
Δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από την τραγανή τηγανητή πατάτα.
Αν υπάρχει ένα φαγητό στον κόσμο που αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους, αυτό είναι σίγουρα οι τηγανητές πατάτες. Ωστόσο, για να φτιάξει κανείς τραγανή τηγανητή πατάτα δεν είναι εύκολο.
Στο τελικό αποτέλεσμα της καλής τηγανητής πατάτας τον κύριο ρόλο παίζει η ίδια η πατάτα, η οποία πρέπει να έχει χαμηλά ποσοστά υγρασίας. Ο γνωστός σεφ Γιάννης Λουκάκος έχει βρει το μυστικό για να μην έχει υγρασία η πατάτα και αποκαλύπτει τον δικό του τρόπο για να μαγειρέψει τραγανές τηγανητές πατάτες.
Όταν η πατάτα έχει μεγάλο ποσοστό υγρασίας, επηρεάζεται σημαντικά η τραγανότητα της εξωτερικής κρούστας, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το τηγάνισμα, και δημιουργείται μια πανιασμένη πατάτα. Ο γνωστός σεφ Γιάννης Λουκάκος προτείνει να ψήσουμε πρώτα τις πατάτες στον φούρνο στους 150°C και ύστερα όταν αποκτήσουν την θερμοκρασία δωματίου, να τις κόψουμε με το χέρι και να τις βάλουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο πάνω σε ίσια επιφάνεια για να μην υπάρχει υγρασία στις πατάτες.
Στο προφίλ του στο Instagram ο Γιάννης Λουκάκος σημειώνει: «Άντε βάλτα με τις τηγανητές πατάτες τώρα. Ο καθένας έχει τις δικές του αγαπημένες και όλοι αναπολούν της μάμας τους ως τις καλύτερες. Για να μην έχουμε ντράβαλα λοιπόν θα σας δείξω μια εναλλακτική στην κλασική ελληνική προσέγγιση. Τα θετικά της είναι πως οι πατάτες είναι νοστιμότατες, τραγανές και έχουν πολύ σταθερό αποτέλεσμα που δε θα σας ταλαιπωρήσει. Αρνητικά; Σίγουρα η μαμά σου δεν τις έκανε έτσι!».
Συνταγή
- 1 κιλό πατάτες
- ηλιέλαιο
- αλάτι
- πάπρικα καπνιστή
Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα ταψί και σκεπάζουμε καλά με ένα αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 150°C μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε με τα χέρια σε χοντρά και ακανόνιστα κομμάτια.
Για να μην υπάρχει καθόλου υγρασία στις πατάτες μπορούμε να τις βάλουμε στο ψυγείο αφού πρώτα τις έχουμε τοποθετήσει σε ίσια επιφάνεια όπως π.χ σε μια χαρτοπετσέτα.
Βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο σε μία κατσαρόλα ώστε να χωράνε άνετα οι πατάτες και το ζεσταίνουμε στους 170°C. Τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές ανακατεύοντας συστηματικά.
Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε αμέσως τις πατάτες έτσι ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν το αλάτι όσο είναι ακόμα ζεστές. Καρυκεύουμε με καπνιστή πάπρικα αν το επιθυμούμε.
Δες το βίντεο: