Φωτογραφία: Shutterstock

Λαχταριστές πατάτες ογκρατέν -To πιο χορταστικό μεσημεριανό με την απλή συνταγή

Οι πατάτες ογκρατέν είναι ένα από τα πιο γευστικά πιάτα!

Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο ευέλικτα φαγητά της ελληνικής κουζίνας! Τηγανητές, βραστές, ψητές, στο φούρνο, ως γεύμα ή συνοδευτικές, οι πατάτες είναι απαραίτητο κομμάτι κάθε κουζίνας και αγαπημένο φαγητό κάθε ηλικίας!

Γι' αυτό και εμείς σήμερα σας έχουμε πεντανόστιμες πατάτες ογκρατέν: Το λαχταριστό πιάτο αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες και χορταστικές επιλογές του χειμωνιάτικου τραπεζιού.

Σε αυτή την πανεύκολη συνταγή από τον Τάσο Αντωνίου θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να ετοιμάσεις γρήγορα και απλά τις ιδανικές πατάτες αλά κρεμ!

Δες παρακάτω την πανεύκολη συνταγή!

ΥΛΙΚΑ

  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 300 ml γάλα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 κ.σ. βούτυρο (+ για το σκεύος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Προσέχουμε όλες οι φέτες να έχουν το ίδιο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Στρώνουμε κυκλικά μια-μια τις κομμένες πατάτες, ακουμπώντας τη μια πάνω στην άλλη. Αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις με πατάτες και αλατοπίπερο.
  • Στη συνέχεια, σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τις πατάτες στο σκεύος με το μείγμα γάλακτος. Απλώνουμε το βούτυρο πάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα και 45 λεπτά. Εναλλακτικά καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, ψήνουμε και το αφαιρούμε μισή ώρα πριν το τέλος του μαγειρέματος.

Έτοιμες οι πατάτες ογκρατέν! Καλή όρεξη!