Πατάτες φούρνου Hasselback: Η σουηδική συνταγή για τις πατάτες που λιώνουν στο στόμα
Έχεις ακούσει ποτέ για τις πατάτες Hasselback που είναι γνωστές και ως «πατάτες ακορντεόν»;
Αυτές οι ιδιαίτερες πατάτες φούρνου δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 1953, σε εστιατόριο στην Στοκχόλμη που ονομάζεται Hasselbacken. Το Hasselbacken, πρωτοάνοιξε ως ταβέρνα το 1700 σε λόφο της Στοκχόλμης, ο οποίος ήταν γεμάτος φουντουκιές. Στα Σουηδικά η λέξη hassel σημαίνει φουντουκιά και backen ο λόφος.
Πρόκειται για μια σουηδική συνταγή με πρωταγωνίστρια την υπέροχη πατάτα φούρνου που τόσο πολύ αγαπάμε και είναι το τέλειο συνοδευτικό για το εορταστικό τραπέζι.
Εδώ δεν θα φτιάξουμε τις συνηθισμένες και αγαπημένες πατάτες στο φούρνο, αλλά μια πιο μοντέρνα εκδοχή τους γιατί εκτός από νόστιμες, τις θέλουμε και εμφανίσιμες στο μάτι. Ψητές αλλά κομμένες σαν πτυχές βεντάλιας, οι πατάτες Hasselback θυμίζουν τσιπς μα έχουν λίγη παραπάνω δελεαστική ψίχα που λιώνει στο στόμα.
Συνταγη για πατάτες φούρνου Hasselback:
Οι πατάτες Hasselback χαράσσονται σε πολύ λεπτές φέτες, ψήνονται στον φούρνο με τη φλούδα και αρωματίζονται με σκόρδο και δενδρολίβανο για έξτρα απόλαυση.
Υλικά
4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
2-3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο (ή ελαιόλαδο ή μίξη αν θες)
1-2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
2-3 πρέζες χοντρό αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Χοντρό τρίμα φρυγανιάς ή ψίχουλα ψωμιού αρωματισμένα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες από τα πρώτα χώματα και τις τρίβουμε κάτω από νερό με το σκληρό μέρος ενός καθαρού σφουγγαριού πιάτων. Δεν θέλουμε να χάσουν τη φλούδα τους, πρέπει όμως να καθαρίσουν καλά. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200°C και βάζουμε μια σχάρα στη μεσαία σκάλα.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την κάθε πατάτα σε ροδέλες χωρίς όμως να φτάσουμε ως την βάση και τις τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο σκεύος με τις χαρακιές προς τα επάνω.
Ανακατεύουμε το λιωμένο σκόρδο με το βούτυρο. Περιχύνουμε τις πατάτες με το μισό βούτυρο, καρυκεύουμε με το αλάτι και το πιπέρι, φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30-35 περίπου λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, πασπαλίζουμε με το τρίμα φρυγανιάς και καρυκεύουμε. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει το χρώμα που μας αρέσει. Προσέχουμε οι άκρες να είναι τραγανές και το εσωτερικό να έχει ψηθεί καλά.
Tip: Αν θέλουμε, στο ενδιάμεσο ξεφούρνισμα πασπαλίζουμε τις πατάτες με τριμμένο τυρί (παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα).