Πού τρώμε τα γλυκά των Χριστουγέννων στην Αθήνα: 5+1 ζαχαροπλαστεία για μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Αυτή την εποχή το άρωμα που έχει την τιμητική του είναι με νότες κανέλας, μελιού, ζάχαρης, και μοσχοκάρυδου. Και αυτό επειδή οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας ψήνουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Τραγανά μπισκότα με ζαχαρένιες νότες που «σκάνε» σαν πυροτεχνήματα και μελωμένες μπουκιές που «λιώνουν» στο στόμα. Έτσι μόνο μπορούμε να παρομοιάσουμε τους γλυκούς πειρασμούς των Χριστουγέννων, τα κεράσματα των εορτών, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.
Το παντοτινό δίλημμα της εποχής, ποιο από τα δύο να διαλέξουμε. Πολλοί είναι εκείνοι που μπαίνουν σε στρατόπεδα και χρίζονται λάτρεις κουραμπιέδων, ή μελομακάρονων αντίστοιχα, ωστόσο εγώ -με κάθε ψυχραιμία και λογική που με διακατέχει- θα βάλω τέλος σε αυτήν την εορταστική κόντρα και θα επιλέξω και τα δύο. Είναι και τα δύο ξεχωριστά, με διαφορετικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να λείπουν από το εορταστικό τραπέζι.
Τα μελομακάρονα λέγεται ότι έχουν αρχαιοελληνική ετυμολογική προέλευση. Αν και παραπέμπουν στο ιταλικό μακαρόν, η λέξη παράγεται από την μεσαιωνική λέξη «μακαρωνία» ένα δείπνο μακαριάς για τους συγγενείς μετά τον θάνατο κάποιου αγαπημένου τους. Η λέξη μακαρία έχει τις ρίζες της από την αρχαία ελληνική και πρόκειται για την ψυχόπιτα, ένα κομμάτι άρτου που προσφερόταν στο τέλος μιας κηδείας και έμοιαζε ιδιαιτέρως με το σημερινό μελομακάρονο.
Όσο για την αχνιστή αμαρτία που ακούει στο όνομα «κουραμπιές», εικάζεται ότι η καταγωγή του είναι από την Περσία, τότε που διαδόθηκε η ζάχαρη στην περιοχή γύρω στον 7ο αιώνα και δεν είναι αποκλειστικά «Χριστουγεννιάτικο μπισκότο», αφού, ειδικότερα στα νησιά, αποτελεί γλύκισμα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου έπειτα από κάποιον γάμο ή βάφτιση αλλά και το Πάσχα (ναι, και το Πάσχα).
5+1 ζαχαροπλαστεία με τα πιο νόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά
Κι αφού μάθαμε την ταυτότητα των δύο αγαπημένων αυτών γλυκών, τώρα ήρθε η ώρα για μια «γλυκιά» βόλτα στις στολισμένες βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων.
Στο «κυνήγι» των πιο λαχταριστών εορταστικών εδεσμάτων έχουμε κατά νου τα αγαπημένα μας ζαχαροπλαστεία με τα πιο γευστικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες (δοκιμασμένα από εμάς) επομένως βάλτε στη λίστα σας τα παρακάτω spots και μας ευχαριστείτε αργότερα.
Ζαχαροπλαστείο Φύσις
Η απόλαυση είναι για όλους και αυτό το έχουν σκεφτεί σίγουρα στο Ζαχαροπλαστείο Φύσις. Τα μελομακάρονά τους δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα υπόλοιπα γλυκά, αντιθέτως, αποτελούν εξαιρετική επιλογή. Τα χειροποίητα μελομακάρονα, είναι μελωμένα, με άρωμα πορτοκάλι και τριμμένο καρυδάκι ενώ εκείνο που τα αξεχωρίζει είναι πως είναι Gluten free.
Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή
Holy Llama
To Holy Llama, το creative bakery spot της πόλης είναι σίγουρα το στέκι που άπαξ επισκεφθείς μια φορά, πάντα θα επιστρέφεις. Αποφεύγοντας εντελώς τα ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα, το Holy Llama έχει ποικιλία γεύσεων για όλα τα γούστα. Ε λοιπόν τώρα, φόρεσαν τα γιορτινά τους και ετοίμασαν τα μελομακάρονά τους -φέτος χωρίς κανένα τουίστ. Δεν έχουν σοκολάτα, δεν είναι ωμοφαγικά -και έχουν ζάχαρη, είναι τα παραδοσιακά μελομακάρονα που φέρνουν παιδικές μνήμες σε κάθε δαγκωνιά. Ζουμερά μέσα, τραγανά απέξω, τόσο -όσο πρέπει μελωμένα, έρχονται σε ένα άκρως εορταστικό κουτί, ιδανικό για δώρο σε φίλους -και στον εαυτό σου.
Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός & Νίκης 23, Σύνταγμα
Τερκενλής
Ο Τερκενλής από το 1948 μοιράζει αγάπη μέσα από τα γλυκά του και στην προκειμένη περίπτωση, η μαγεία των εορτών έρχεται μέσα από μοναδικές γεύσεις. Γνωστός σε κάθε γωνιά της πόλης -ιδίως για τα τσουρέκια του με τη γέμιση κάστανο και όχι μόνο- ο Τερκενλής ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο προσθέτοντας μελομακάρονα με κάστανο και μελομακάρονα με ρόδι. Από τη μια τα μελομακάρονα με γέμιση κρέμας κάστανο και με επικάλυψη σοκολάτας και από την άλλη εκείνα με τη γέμιση ρόδι. Η γεύση τους είναι σίγουρα κάτι νέο και άκρως γευστικό που αξίζει να δοκιμάσετε, αν όμως είστε διστακτικοί, οι κλασικές επιλογές θα σας αποζημιώσουν, με τους κουραμπιέδες τους (για εμένα) να έχουνε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.
Πού: Ζαχαροπλαστέια Τερκενλής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ακράτα, Σπαθοβούνιο, Λεπτοκαρυά. Δείτε όλα τα καστήματα online εδώ
Le Greche
Εκτός από τα λαχταριστά παγωτά τους στο Le Greche έχουν και πεντανόστιμα μελομακάρονα. Οι υπέροχες εορταστικές μπουκιές έχουν ήδη ξεκινήσει να ψήνονται στους φούρνους. Το μυστικό της επιτυχίας; Εκτός από το μεράκι και την αγάπη για ό,τι κάνουν, η ισορροπία μεταξύ των συστατικών, το τριμμένο καρύδι, τα αρώματα και το μέλωμα, που «δένουν» μεταξύ τους μοναδικά.
Λ.Ανδρέα Συγγρού 16, Μητροπόλεως 16, Αθήνα & Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό
Κωστής
Στον Κωστή επί χρόνια κάθε Χριστούγεννα γεμίζει ο δρόμος με ουρές κόσμου για να πάρουν τα απαραίτητα κομμάτια του εορταστικού δείπνου κι όταν λέμε τα απαραίτητα, αναφερόμαστε φυσικά στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Εκτός από τις κλασικές επιλογές, τις παραδοσιακές γεύσεις, αξίζει να δοκιμάσετε τα μελομακάρονα με την επικάλυψη σοκολάτας και το ολόκληρο καρύδι στην καρδιά τους αλλά και τους κουραμπιέδες με την επικάλυψη λευκής κουβερτούρας, γιατί όταν το παραδοσιακό παντρεύεται με τις μοντέρνες γεύσεις, τότε το αποτέλεσμα είναι -χωρίς αμφιβολία- ονειρεμένο.
Λαγουμιτζή 61 & Ηλία Ηλίου 70 και γωνία Κασομούλη
Kora Bakery
Τα μελομακάρονα του Kora Bakery είναι σίγουρα η αμαρτία που θες να κάνεις τα Χριστούγεννα. Αρωματισμένα με πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλλο, ολοκληρώνονται με καρυδάκι πεκάν και χαρίζουν σίγουρα τη μαγεία των Χριστουγέννων σε όσους τα δοκιμάσουν. Όσο για τους κουραμπιέδες του, είναι τραγανοί και αφράτοι με καβουρδισμένο αμύγδαλο και αρωματική φρέσκια βανίλια.
Π. Αναγνωστοπούλου 44 Αθήνα