νηστισιμο παστιτσιο

Παστίτσιο: Τι μπορεί να κάνεις λάθος και να μην σου βγαίνει όπως το θες

Το παστίτσιο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, συνδυάζοντας πλούσια γεύση και άρωμα.

Πρόκειται για ένα φαγητό που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι σε γιορτές και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Η βασική του συνταγή περιλαμβάνει ζυμαρικά, κιμά από μοσχάρι ή χοιρινό, και μία βελούδινη, πλούσια μπεσαμέλ που αγκαλιάζει κάθε μπουκιά.

Η αίσθηση της ζεστασιάς που αποπνέει το παστίτσιο το καθιστά τέλειο πιάτο, ενώ η γεύση του μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται λίγο χρονοβόρα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.

Η παρακάτω συνταγή του Πέτρου Συρίγου είναι ιδανική για να τη μοιραστείς με φίλους ή την οικογένειά σου, ενώ ο γνωστός μάγειρας μας αποκαλύπτει και τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία.

Συνταγή για παστίτσιο και μυστικά επιτυχίας:

Υλικά:

  • 500 γρ. πέννες
  • 100 γρ. πεκορίνο τριμμένο
  • 60 γρ. βούτυρο

Για τον κιμά:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (λάπα)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 ποτηράκι κρασί κόκκινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1κ.τ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 ξύλο κανέλας

Για τη μπεσαμέλ:

  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 1500 ml γάλα
  • 1 αβγό
  • 100 γρ. πεκορίνο τριμμένο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Τα μυστικά για τα μακαρόνια:

Θέλουμε τα μακαρόνια μας να είναι al dente γιατί, θυμήσου! θα συνεχίσουν αν βράζουν και μέσα στον φούρνο, άρα τα βράζουμε για περίπου 7 λεπτά.

Αν θέλεις να απογειώσεις και την γεύση, αφού τα βράσεις τα βάζεις σε ένα μπολ με τυρί (όπως πεκορίνο) και βούτυρο.

Τα μυστικά για τον ωραιότερο κιμά:

Ζητάμε απ’ τον χασάπη μας να μας περάσει δυο φορές τον κιμά απ’ τη μηχανή.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τον κιμά και σιγά σιγά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο.

Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μας.

Στη συνέχεια, πάμε να προσθέσουμε τον πελτέ, τα μπαχαρικά και τον κύβο.

Σβήνουμε με κρασί και τέλος προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες.

Προσοχή! Βράζουμε για 25-30 λεπτά, δεν θέλουμε να μείνουν υγρά στον κιμά μας.

Μυστικά για πλούσια μπεσαμέλ:

Πάμε να διαλέξεις ένα κατσαρολάκι που να σε εξυπηρετεί.

Μέσα σε αυτό βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά (έχε το νου σου μην σου φύγει η ώρα).

Προσθέτουμε το γάλα, το οποίο πρέπει να είναι ζεστό, μέσα στο κατσαρολάκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ένα σύρμα.

Μην το παρακάνεις με το ανακάτεμα, θέλουμε η μπεσαμέλ να είναι αφράτη, πλούσια και να λιώνει στο στόμα όχι να μας βγει σφιχτή!

Αφού βγάλεις από την φωτιά την μπεσαμέλ τότε θα προσθέσεις το αβγό, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Παστίτσιο: Μυστικά για το στήσιμο:

Στο μπολ με τις πέννες βάζουμε το βούτυρο, το πεκορίνο και 2 μεγάλες κουταλιές απ’ τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τον κιμά εκεί μέσα και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια τα βάζουμε στο πυρέξ ή στο ταψί μας.

Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο πεκορίνο, λίγη φρυγανιά και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.

Προσοχή! όταν το βγάλεις από τον φούρνο προσπάθησε να συγκρατηθείς και να το κόψεις αφού κρυώσει. Άφησέ το γύρω στα 15 με 20 λεπτά να κρυώσει γιατί αλλιώς θα διαλυθεί.

Μπορεί η γεύση να είναι σίγουρα υπέροχη αλλά θέλουμε και την εμφάνιση να είναι αντίστοιχα φανταστική!