πασχλινά κουλούρια σε καλάθι

Πασχαλινά κουλούρια θα βρείτε και στη Σικελία -Η εύκολη και νόστιμη συνταγή με ελληνικές ρίζες και ενδιαφέρουσα ιστορία

Τα coddura ή cuddhura είναι παραδοσιακά σιτσιλιάνικα κουλούρια, με την προέλευσή του να χρονολογείται την εποχή των ελληνικών αποικιών στην περιοχή.

Η λέξη προέρχεται από την αρχαιοελληνική, ζυμωτή “κουλούρα”, την οποία οι Αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν ως δώρο στους θεούς και συμβόλιζε τη ζωή. Πρόκειται για ένα γλυκό που δε λείπει από τα πασχαλινά τραπέζια της Σικελίας. Μάλιστα, η παράδοση ήθελε τις νεαρές κοπέλες να δωρίζουν τα παροδοσιακά αυτά κουλούρια στους αγαπημένους τους την ημέρα της Ανάστασης.

Δοκιμάσαμε τη συνταγή που βρήκαμε στο Giallo Zafferano. Εύκολη, χωρίς πολλά-πολλά, ιδανική για τον πρωινό καφέ!

Υλικά:

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • 5 αβγά μεσαία
  • 600 γρ. αλεύρι μαλακό

Παρασκευή:

Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι και ανακατέψτε το με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ύστερα προσθέστε το βούτυρο (το οποίο θα έχετε βγάλει πιο νωρίς από το ψυγείο για να είναι μαλακό), το ξύσμα του λεμονιού και τα αβγά. Ξεκινήστε να ζυμώνετε!

Δουλέψτε καλά τα υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν. Η ζύμη σας πρέπει να βγει σχετικά μαλακή.

Ύστερα, ξεκινήσετε να πλάθετε τα κουλούρια. Κάντε πλεξίδες και ύστερα τυλίξτε τες σε σχήμα σπιράλ, ώστε να δημιουργήσετε μια «φωλιά». Από πάνω στερεώστε ένα βραστό αβγό και «κλείστε» το με δυο λεπτές λωρίδες ζύμης.

(Μπορείτε να ψήσετε τα κουλούρια και χωρίς αβγό ή να δοκιμάσετε διαφορετικά σχήματα, όπως την καμπάνα, τον κόκορα, την κούκλα και την καρδιά -όλα παραδοσιακά της σιτσιλιάνικης συνταγής, με ιδιαίτερο συμβολισμό.)

Τοποθετήστε τα κουλούρια σε ταψί, στο οποίο θα έχετε βάλει χαρτί φούρνου.

Αλείψτε τα από πάνω με λίγο αβγό. Μπορείτε να προσθέστε σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή χρωματιστή τρούφα (αν θέλετε να προσθέσετε γλάσο, μόλις τα ξεφουρνίσετε, παραλείψτε αυτό το βήμα).

Βάλτε στο φούρνο και ψήστε τα στους 180-200 βαθμούς για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρουν μια χρυσαφένια απόχρωση.

Αν θέλετε να προσθέσετε γλάσο: Χτυπήστε το ασπράδι δυο αβγών μέχρι να γίνει μαρέγκα, προσθέστε 200 γραμμάρια ζάχαρη, σταδιακά, συνεχίζοντας να χτυπάτε τη μαρέγκα. Χωρίς να σταματήσετε προσθέστε δυο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. Το μείγμα πρέπει να βγει αρκετά παχύρρευστο. Μόλις βγουν τα κουλούρια από το φούρνο αλείψτε τα με τα μείγμα και προσθέστε χρωματιστή τρούφα.