Πεντανόστιμα γιουβαρλάκια αυγολέμενο -Παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς
Τα γιουβαρλάκια είναι αναντίρρητα μία από τις συνταγές που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.
Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή σπιτικά πιάτα που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ένα comfort κυρίως γεύμα που γεμίζει το οικογενειακό τραπέζι με ζεστασιά, θαλπωρή και πλούσιες μυρωδιές που αφυπνίζουν μνήμες από τα κυριακάτικα μαγειρέματα της γιαγιάς.
Τα γιουβαρλάκια συνοδεύονται φυσικά πάντοτε από το πεντανόστιμο αυγολέμενο, ένα ακόμη σήμα κατατεθέν της ελληνικής γαστρονομίας. Αυτή η συνταγή που πήραμε από την ιστοσελίδα του σεφ Πέτρου Συρίγου για γιουβαρλάκια αυγολέμονο εγγυάται πως το πιάτο σας θα βγει σίγουρα πετυχημένο.
Yλικά
Για τα γιουβαρλάκια:
- 600 γρ κιμά μοσχαρίσιο λάπα
- 120 γρ ρύζι καρολίνα
- 1 κρεμμύδι
- 2 καρότα
- 1 σκ. Σκόρδο
- 2 κ.τ.σ άνηθο ψιλοκ.
- 1 αυγό
- 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 ½ lt ζωμό κοτόπουλο
- ½ ποτήρι νερού ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο:
- 3 κρόκους αυγών
- 1 ½ κ.τ.σ κόρν φλάουρ
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 ½ κ.τ.σ βούτυρο
Εκτέλεση
Για τα γιουβαρλάκια:
- Κόβουμε τα καρότα σε κομμάτια.
- Βάζουμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα, το ελαιόλαδο (1/2 ποτήρι νερό ελαιόλαδο), τα καρότα, αλάτι, πιπέρι και λίγα κοτσάνια από τον άνηθο και βάζουμε να βράσει.
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και πατάτες στο φαγητό σε αυτό το σημείο.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι και το σκόρδο που τα έχουμε τρίψει στο μούλτι και έπειτα τα έχουμε σουρώσει καλά με μια πετσέτα να φύγουν τα υγρά, τον άνηθο, το αυγό, τις 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Πλάθουμε καλά τον κιμά μας.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια των 30 γρ.
- Μόλις βράσει ο ζωμός μας, χαμηλώνουμε και ρίχνουμε προσεχτικά ένα-ένα τα γιουβαρλάκια με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.
- Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 25 λεπτά.
Για το αυγολέμονο:
- Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε τους κρόκους από τα αυγά, το κορν φλαουρ και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Με μια κουτάλα παίρνουμε από το ζωμό της κατσαρόλας και προσθέτουμε στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές. Ενσωματώνουμε όλο το μείγμα του αυγού στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια, αφήνουμε να πάρει μια βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε ανακινώντας την κατσαρόλα μέχρι να λιώσει.
- Ελέγχουμε για αλάτι, πιπέρι, λεμόνι.
- Σερβίρουμε σε πιάτο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψιλοκομμένο άνηθο και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.