Φωτογραφία: shutterstock

Παραδοσιακή γαλατόπιτα με τραγανό φύλλο -Άπαιχτη και πλούσια γεύση

Η γαλατόπιτα είναι ένα γλυκό που κατάγεται παραδοσιακά από την Αρκαδία και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.

Πρόκειται για μία συνταγή που έχει περάσει από γενιά σε γενιά και αφυπνίζει μνήμες των παιδικών μας χρόνων, όταν όλο το σπίτι γέμιζε με τις πλούσιες μυρωδιές της λαχταριστής γαλατόπιτας που έφτιαχνε η γιαγιά τις Κυριακές.

Η απλότητα αυτού του εδέσματος είναι που το καθιστά τόσο δημοφιλές και αγαπητό στις νοικοκυρές, ενώ η πλούσια αλλά συνάμα ανάλαφρη γεύση δοξάζεται σε όλη την Ελλάδα. Στο βάθος του χρόνου σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν προκύψει ντόπιες παραλλαγές, ωστόσο η κεντρική ιδέα ενός γλυκού με βάση το γάλα -πρόβειο, αγελαδινό η κατσικίσιο- είναι η ίδια.

Η συγκεκριμένη συνταγή για λαχταριστή γαλατόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας που βρήκαμε στην ιστοσελίδα xrysoskoufaki.gr είναι σίγουρο πως θα γίνει ανάρπαστη και θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

Υλικά

  • 1,5 λίτρο γάλα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 3 βανίλιες
  • 2 αυγά
  • 50 gr βούτυρο
  • 2 φύλλα (για το φύλλο μία κούπα αλεύρι μία κουταλιά της σούπας ξύδι λίγο αλάτι 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μισή κούπα χλιαρό νερό )

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τα αυγά και το βούτυρο
  • Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα βγάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και το βούτυρο και ανακατεύουμε
  • Σε καλά σε λαδωμένο ταψί βάζουμε το ένα φύλλο και λαδώνουμε βάζουμε και το άλλο ρίχνουμε την κρέμα και κλείνω με το δευτεο Φύλλο
  • Χαράζω και ρίχνω και λίγο ζάχαρη από πάνω στους ψήνω 200 βαθμούς για μία ώρα περίπου