Πανεύκολο σάμαλι νηστίσιμο -Πεντανόστιμο, καλύτερο και από ζαχαροπλαστείου
Το σάμαλι είναι ένα από τα πιο λαχταριστά γλυκά που μπορεί κανείς να απολαύσει κατά την περίοδο νηστείας.
Οι συνταγές που δημοσιεύονται στα social media είναι πολλές, με την ποικιλία να μπερδεύει πολλές φορές τους αναγνώστες καθώς αναζητούν την καλύτερη του γλυκού που θέλουν να φτιάξουν στο σπίτι.
Η επιτυχία μιας συνταγής, εκτός από το λαχταριστό αποτέλεσμα φυσικά, είναι και στην ευκολία της εκτέλεσής της. Όσο πιο εύκολη η συνταγή, τόσο και πιο «γλυκό» το αποτέλεσμα και στην προκειμένη περίπτωση η γλυκιά γεύση είναι εγγυημένη.
Τη συνταγή για το ζουμερό και λαχταριστό σάμαλι βρήκαμε από το xrysoskoyfaki.gr
Πανεύκολη συνταγή για σάμαλι -Νηστίσιμο, καλύτερο και από ζαχαροπλαστείου
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη
- 1 βανίλια
- 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι (προαιρετικά)
Για το Σιρόπι:
- 3 & 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 3 & 1/2 φλυτζάνια νερό
- χυμό από μισό λεμόνι
- φλούδες από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια. Προσθέτουμε τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ,το ξύσμα και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα και αφήνουμε 30 λεπτά για να φουσκώσει λίγο το σιμιγδάλι.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο βουτυρωμένο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 30-35 λεπτά.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, το χυμό και τις φλούδες λεμονιού και μόλις αρχίσει και παίρνει βράση, βράζουμε για 7-8 λεπτά.Το αφήνουμε να κρυώσει.