Παγωτό σύκο με μέλι και γλυκάνισο από την Ντίνα Νικολάου
Το καλοκαίρι έχει τα δικά του εκλεκτά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά. Ελαφριά, δροσερά και γευστικά, ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε κατά τους θερινούς μήνες.
Το φρούτο του Αυγούστου είναι αναμφισβήτητα το σύκο. Η σάρκα του είναι ζουμερή και λαχταριστή.
Μάλιστα, είναι ένα φρούτο που χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.
Φαντάσου λοιπόν να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου φρούτο σε μορφή παγωτού!
Το παγωτό με γεύση σύκο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και έχει πλέον φανατικούς θαυμαστές.
Μια δοκιμή θα σε πείσει! Μπορείς λοιπόν να φτιάξεις παγωτό σύκο στο σπίτι και να το απολαύσεις όποτε θες.
Βρήκαμε μια εύκολη συνταγή με παγωτό σύκο από το site της Ντίνας Νικολάου που θα σε κάνει να γλείψεις το κουταλάκι:
Υλικά
- 500 γρ. ώριμα σύκα της αρεσκείας μας, ξεφλουδισμένα, χωρίς τα κοτσάνια τους
- 65 γρ. ζάχαρη + 3 κουτ. σούπας επιπλέον
- 480 γρ. κρέμα γάλακτος
- 115 γρ. μέλι, θυμαρίσιο
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, ελαφρώς κοπανισμένοι στο γουδί
- 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
- 360 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη μέχρι να γίνει σαν γιαούρτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η πρώτη κίνηση είναι να λιώσουμε τα σύκα στο μπλέντερ μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό πουρέ. Τον αδειάζουμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα μαζί με τα 65 γρ. ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Σιγοβράζουμε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να δέσει και, στην ουσία, να γίνει μαρμελάδα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το μέλι και τους σπόρους γλυκάνισου και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί τελείως το μέλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το μείγμα σε ψιλή σήτα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τις 2 κουταλιές ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το ζεστό μείγμα της κρέμας γάλακτος, ανακατεύουμε γρήγορα και έντονα και αδειάζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο καυτό μείγμα κρέμας γάλακτος.
Ανακατεύουμε αμέσως, έντονα και ασταμάτητα, με το σύρμα, για να μην ψηθούν τα αυγά από την επαφή τους με το καυτό μείγμα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 4 – 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να δέσει και να καλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Αδειάζουμε αμέσως το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ (για να σταματήσει ο βρασμός), προσθέτουμε τον πολτό σύκων που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με ανάλαφρες και μεγάλες κινήσεις.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ρηχό και φαρδύ δοχείο, κατά προτίμηση ανοξείδωτο ή πλαστικό, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να παγώσει αρκετά (αλλά όχι τελείως).
Σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια των αυγών σε μέτρια, μαλακή μαρέγκα. Προσθέτουμε τη 1 κουταλιά ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι η μαρέγκα να σφίξει τελείως. Βγάζουμε το μισοπαγωμένο παγωτό από την κατάψυξη, προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα.
Ξανασκεπάζουμε το μπολ, το βάζουμε και πάλι στην κατάψυξη και αφήνουμε το παγωτό να παγώσει τελείως, για άλλες 4 – 6 ώρες. Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε το δοχείο για 10 – 15 λεπτά εκτός ψυγείου, για να μαλακώσει ελαφρώς.
Δείτε την συνταγή εδώ.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο dinanikolaou.gr