Νηστίσιμη συνταγή για κεφτέδες λαχανικών -Αφράτοι και μυρωδάτοι
BOVARY ⸻ 17 MAR 2023
Μία νηστίσιμη συνταγή για αρωματικούς και πεντανόστιμους κεφτέδες λαχανικών.
Oι αγαπημένοι όλων μας κεφτέδες είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο γεμάτο αρώματα που αφυπνίζουν αναμνήσεις. Αποτελούν τον κατεξοχήν μεζέ στο ελληνικό τραπέζι και οι παραλλαγές του αγαπημένου πιάτου είναι αμέτρητες, ενώ κάθε νοικοκυριό έχει τη δική του συνταγή.
Ομολογουμένως, οι vegetarian κεφτέδες δεν είναι η πιο σύνηθης και δημοφιλής συνταγή στην ελληνική κουζίνα. Ωστόσο, κατά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, μία ευφάνταστη συνταγή για κεφτέδες λαχανικών όπως αυτή που βρήκαμε στην ιστοσελίδα xrysessyntages.com μπορεί να εμπλουτίσει τη διατροφή σας.
Υλικά
- 3 καρότα, τριμμένα (όχι πολύ ψιλά, από μέτριο τρίφτη),
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα,
- 2 μέτριες πατάτες τριμμένες,
- 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό,
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου,
- 3 κουταλιές γαλέτα (αλεσμένη φρυγανιά),
- 4 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
- ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
- 1 κουταλάκι πάπρικα
- ½ κοφτό κουταλάκι αλεσμένο κύμινο (αρτυσιά),
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλεύρι για το αλεύρωμα
- λάδι για τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- null
- Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρετε μέσα τα καρότα και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτετε τις τριμμένες πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα, για 3 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς το μίγμα. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο.
- Βάζετε σε ένα μπολ το μαϊντανό, το δυόσμο, τη γαλέτα, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ανάμικτο με το μπέικιν πάουντερ, την πάπρικα (θα δώσει χρώμα και άρωμα) και το κύμινο.
- Τα ανακατεύετε και αδειάζετε μέσα το περιεχόμενο του τηγανιού.
- Αλατοπιπερώνετε το μίγμα και το ζυμώνετε καλά για να ομογενοποιηθεί.
- Ύστερα, το βάζετε στο ψυγείο για ½ περίπου ώρα (ή όσο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας.
- Βγάζετε το μίγμα από το ψυγείο και πλάθετε μικρούς στρογγυλούς κεφτέδες.
- Βάζετε σε ένα πιάτο αλεύρι και τους αλευρώνετε.
- Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια/δυνατή φωτιά και τους τηγανίζετε μέσα τμηματικά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Τους βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν και τους σερβίρετε ζεστούς με μια πλούσια σαλάτα.