Μπουγάτσα νηστίσιμη

«Η πιο οικονομική και εύκολη εκδοχή της» -Ο MasterChef Τιμολέων Διαμαντής φτιάχνει μπουγάτσα για τις ημέρες της καραντίνας

«Το φαγητό πρέπει να το μοιραζόμαστε»: ο σεφ Τιμολέων Διαμαντής που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την συμμετοχή (και την νίκη) του στον διαγωνισμό μαγειρικής «ΜasterChef» που προβλήθηκε στο Star Channel το 2018, έχει την παραπάνω φράση ως «μάντρα».

Η αγάπη του για την γαστρονομία τον παρακινεί σε πειραματισμούς και οι συνταγές που προτείνει μέσω των λογαριασμών του στα social media σημειώνουν μεγάλη απήχηση. Τις ημέρες της καραντίνας, μας προτρέπει να μπούμε στην κουζίνα και να δοκιμάσουμε «την πιο οικονομική και εύκολη εκδοχή» -σύμφωνα με τον σεφ- ενός αρωματικού και λαχταριστού γλυκίσματος που ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους: της μπουγάτσας.

Ο σεφ την φτιάχνει με έναν δικό του τρόπο, γι’αυτό και την λέξη μπουγάτσα την βάζει σε εισαγωγικά -προλαβαίνοντας όσους μπορεί να σχολιάσουν ότι έχει πολλές διαφορές από την παραδοσιακή συνταγή. Οπως σημειώνει ο ίδιος ο σεφ, "στην ουσία είναι σαν ένας (περίπου) χαλβάς μέσα σε φύλλα κρούστας".

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη εκδοχή του γλυκού δεν περιέχει γάλα.

Η ανάρτηση του MasterChef και η συνταγή:

Υλικά: 

- 190 γρ σιμιγδάλι χοντρό

-240 γρ μαργαρίνη ή βιτάμ

-220 γρ ζάχαρη

-250 γρ πορτοκαλάδα ή ανθρακούχο νερό

-2 - 4 βανίλιες ή 1⁄2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

-4 φύλλα κρούστας

- Κανέλλα

-Άχνη ζάχαρη

-Σπορέλαιο (Λίγο)

Εκτέλεση: 

1. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το σιμιγδάλι, την ζάχαρη, την πορτοκαλάδα και την μαργαρίνη.

2. Τα βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα.

3. Θα είναι έτοιμη μόλις αρχίζει και πήζει.

4. Αφαιρούμε από την φωτιά και ρίχνουμε τις βανίλιες μέσα.

5. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

6. Στην συνέχεια παίρνουμε ένα στρόγγυλο ταψάκι και το λαδώνουμε.

7. Λαδώνουμε τα φύλλα μας.

8. Στη συνέχεια απλώνουμε το πρώτο φύλλο, το μισό να είναι μέσα στο ταψί και το μισό εκτός. Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο από την άλλη πλευρά. Το τρίτο φύλλο το τοποθετούμε κανονικά μέσα στο ταψί μας.

9. Στην συνέχεια βάζουμε το τέταρτο φύλλο μέσα στο ταψί κανονικά και γεμίζουμε με 

την κρέμα μας.

10. Γυρνάμε όλες τις άκρες από τα φύλλα μας μέσα στο ταψί και τα λαδώνουμε.

11. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς αέρα σε προθερμασμένο φούρνο 30 λεπτά από την μία 

πλευρά.

12. Στην συνέχεια γυρίζουμε ανάποδα την μπουγάτσα μας και ψήνουμε για αλλά 30 

λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά τα φύλλα μας.

13. Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. 

Τips από τον σεφ:

1)Όταν θα ξεκινήσετε την κρέμα, θα μοιάζει σαν κομμένη αλλά μην ανησυχείτε θα γίνει όπως πρέπει.

2) Μπορείτε να βάλετε και παραπάνω φύλλα αναλόγως τις προτιμήσεις σας.

3) Στην ουσία είναι σαν ένας χαλβάς περίπου μέσα σε φύλλα κρούστας.

4) Αν θέλετε μπορείτε πρώτα να καβουρδίσετε λίγο το σιμιγδάλι μαζί με την μαργαρίνη.

Ανακαλύψτε κι άλλες συνταγές εδώ.