Φωτογραφία: shutterstock

Mελιτζανόπιτα με γιαούρτι που θα σου πάρει το μυαλό -Απίθανη γεύση

Οι νόστιμες συνταγές για παραδοσιακές πίτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα ελληνικά νοικοκυριά.

Στην ελληνική κουζίνα, οι πίτες κάθε λογής παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ οι περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν τη δική τους χαρακτηριστική, ντόπια συνταγή με βάση τα τοπικά προϊόντα.

Παράλληλα, τα παραδοσιακά φαγητά με μελιτζάνα είναι τα αγαπημένα μας και λατρεύουμε να τα απολαμβάνουμε κάθε εποχή του χρόνου.

Εμείς λοιπόν βρήκαμε ένα πιάτο που συνδυάζει τις δυο μας αδυναμίες -μια λαχταριστή μελιτζανόπιτα με γέμιση γιαουρτιού και γραβιέρας, που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους με την γεύση και τα αρώματά της.

Αυτή η κλασσική και γευστική πίτα με βάση τη μελιτζάνα είναι η ιδανική επιλογή για ένα βραδινό τραπέζι με την οικογένεια ή την παρέα μας, όταν θέλουμε να χορτάσουμε αλλά και να αποφύγουμε να φάμε ένα γεύμα που θα μας βαρύνει.

Υλικά

10 χωριάτικα φύλλα για πίτα

Για τη γέμιση:

  • 10 τσακώνικες μελιτζάνες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα, Συνεταιρισμός Πάρου
  • ½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Πλένουμε τις μελιτζάνες μας πολύ καλά. Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε τις μελιτζάνες και ψήνουμε στο φούρνο στους 200°C για 25 λεπτά.
  • Μόλις ετοιμαστούν τις βάζουμε σε μια χάρτινη σακούλα και, αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε.
  • Τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν όλα τα υγρά τους.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια, πασπαλίζουμε με το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τις αφήνουμε να μελώσουν για λίγα λεπτά.
  • Στη συνέχεια, απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι, τη γραβιέρα, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  • Σε ένα ταψί που το έχουμε λαδώσει στρώνουμε τα 4 πρώτα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα ένα με λίγο ελαιόλαδο.
  • Απλώνουμε πάνω από τα φύλλα τη γέμιση και τη στρώνουμε καλά με μια σπάτουλα. Κόβετε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν.
  • Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα και τα γυρίζουμε προς τα μέσα για να κλείσουμε την πίτα.
  • Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο, για 40-45 λεπτά.