Φωτογραφία: Shutterstock

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί -Η πιο λαχταριστή νηστίσιμη συνταγή

Κατά την περίοδο της νηστείας ένας από τα φαγητά που πολλοί αγαπούν είναι οι μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί.

Το νηστίσιμο και άκρως λαχταριστό αυτό φαγητό είναι ιδανικό για τα οικογενειακά τραπέζια ενώ η γλυκιά γεύση του αφήνει μια αίσθηση θαλπωρής και «μαμαδίστικου» φαγητού στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

Το ιμάμ μπαϊλντί μπορεί να το απολαύσει κανείς ζεστό, μόλις βγει από τον φούρνο, είναι τέλειο όμως και παγωμένο, αμέσως από το ψυγείο.

Με υλικά που ήδη υπάρχουν στην κουζίνα μας, ελάχιστο χρόνο και ταλαιπωρία, μπορεί ο καθένας να φτιάξει αυτό το γευστικό και υγιεινό φαγητό ενώ από την πρώτη κιόλας μπουκιά αναμνήσεις από την παιδική ηλικία στο σπίτι της μαμάς και της γιαγιάς θα κάνουν το φαγητό ακόμη πιο νόστιμο.

Η συνταγή είναι από το ola-nistisima.gr

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί -Η πιο λαχταριστή νηστίσιμη συνταγή

Υλικά

  • 3-4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 σφηνάκι (και επιπλέον για πασπάλισμα) ελαιόλαδο
  • 3-4 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 3-4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 1 κ. σ. κέτσαπ
  • 1 κ. γλ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • μαϊντανός
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πάπρικα καπνιστή
  • 1 πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση. Τις χαράζουμε από τη μέσα μεριά κάθετα και οριζόντια και τις βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Με αυτό τον τρόπο δε θα χρειαστεί να τις τηγανίσουμε.

Εντωμεταξύ σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το ένα περασμένο από το multi και τα άλλα κομμένα σε φέτες, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε ισομεγέθη μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κατεβάζουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες οι μελιτζάνες τις βγάζουμε από το φούρνο και με τη βοήθεια ενός κουταλιού δημιουργούμε βαθούλωμα στη μελιτζάνα.Τις γεμίζουμε με το μείγμα ντομάτας-κρεμμυδιού και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για άλλα περίπου 20 λεπτά.

Σερβίρονται με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.