Μαρμελάδα βερίκοκο με 5 υλικά -Αρωματική και πεντανόστιμη, τέλεια για το πρωινό
Όποιος έχει δοκιμάσει μαρμελάδα βερίκοκο σίγουρα την έχει λατρέψει.
Οι χειροποίητες μαρμελάδες με φρούτα της εποχής είναι πάντα καλή ιδέα για να υπάρχει στο ψυγείο μια γλυκιά αλοιφή, έτοιμη προς κατανάλωση.
Το καλοκαίρι υπάρχει ποικιλία στα φρούτα, τα οποία μπορούμε να τα απολαύσουμε στο γιαούρτι μας, φρεσκοκομμένα, σε χυμό ή σε μια σπιτική μαρμελάδα.
Άλλωστε, την μαρμελάδα εκτός από το ψωμί μπορούμε να τη προσθέσουμε και σε αλμυρές λιχουδιές και φαγητά ώστε να προσθέσουμε ένταση και μια πιο γκουρμέ νότες.
Η σημερινή συνταγή έρχεται από τον Γιώργο Τσούλη και δεν είναι άλλη από τη μαρμελάδα βερίκοκο, λαχταριστή με πλούσιο άρωμα και γεύση.
Μαρμελάδα βερίκοκο με 5 υλικά -Αρωματική και παντανόστιμη, τέλεια για το πρωίνο
Υλικά
- 1 κιλό βερίκοκα
- 120 - 240 ml νερό
- 600 - 800 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 50 ml χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
**Λίγη αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
** Αποστειρωμένα βάζα
Εκτέλεση
Πλένουμε σχολαστικά τα βερίκοκα, τα ανοίγουμε στην μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κρατάμε στην άκρη 10-15 κουκούτσια.Μεταφέρουμε τα βερίκοκα και τα κουκούτσια σε μια βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό (η ποσότητα του νερού εξαρτάται από την ωριμότητα των φρούτων. Αν έχουμε διαλέξει ώριμα βερίκοκα, προσθέτουμε 120 ml. Αν όμως τα βερίκοκα είναι σκληρά, προσθέτουμε 240 ml νερό.)
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και πιέζουμε τα φρούτα με μια πρέσα πουρέ, ώστε να σπάσουν σε κομματάκια.
Προσθέτουμε τα 600 γρ. ζάχαρης και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία εκ νέου στα μισά. (Ενδεικτικά, αν η κουζίνα μας φτάνει μέχρι το 9 τότε την κατεβάζουμε στο 6.) Παράλληλα, αφαιρούμε προσεκτικά τον αφρό, που εμφανίζεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για περίπου 30-40 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας, την αρμπαρόριζα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 104°C, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει. Σερβίρουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο ή την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα οποία σφραγίζουμε και αναποδογυρίζουμε, μέχρι να κρυώσει τελείως.