Φωτογραφία: shutterstock

Μαμαλίγκα Θεσσαλίας -Νόστιμη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Η μαμαλίγκα ή αλλιώς κουρκουτό είναι μια πίτα με θεσσαλικές ρίζες η οποία φτιάχνεται με χυλό χωρίς φύλλο.

Το δημοφιλές αυτό πιάτο συχνά καρυκεύεται και αρωματίζεται με πιπέρι και μοσχοκάρυδο και αποτελεί μία παραδοσιακή συνταγή της ελληνικής κουζίνας. Σε κάθε περιοχή της χώρας έχουν υιοθετήσει διαφορετικές παραλλαγές της νόστιμης πίτας, προσθέτωντας κατά βούληση επιπλέον υλικά προστίθενται όπως κρεμμύδι, γιαούρτι ή κεφαλοτύρι.

Eμείς βρήκαμε μία ιδιαίτερα απλή συνταγή στην ιστοσελίδα xrysoskoufaki.gr που θα γίνει ανάρπαστη. Ανακατεύοντας όλα τα υλικά της συνταγής μαζί με λίγο αλεύρι προκύπτει ένας χυλός που βράζει στο ταψί και στερεοποιείται μόλις βγει από τη φωτιά. Στον χυλό αυτό (κουρκούτι), οφείλεται και το όνομα του φαγητού.

Υλικά

  • 4 κολοκυθάκια τριμμένα και στραγγισμένα
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλ. τσαγιού τραχανά γλυκό
  • 4 αυγά
  • 1 ποτήρι γάλα φρέσκο
  • 1 κούπα φέτα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο

Εκτέλεση

  • Αλείφω το ταψί ή το πυρίμαχο σκεύος μου με βούτυρο και ρίχνω λίγο αλεύρι.
  • Ανακατεύω όλα τα υλικά (θα είναι ένα παχύρευστο μίγμα) και τα ρίχνω από πάνω.
  • Αν θέλω ρίχνω από πάνω και άλλο κεφαλοτύρι τριμμένο για να κάνει κρούστα.
  • Βάζω το ταψί στο φούρνο στο πιο δυνατό για 10-15 λεπτά και μετά κατεβάζω στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.