Κοτόπουλο γιουβέτσι στην κατσαρόλα -Εύκολο, πεντανόστιμο και χορταστικό
Το γιουβέτσι είναι ίσως η επιτομή του ελληνικού comfortfood.
Το γιουβέτσι είναι ένα φαγητό νόστιμο, οικείο, γεμάτο θαλπωρή και συναίσθημα. Εμείς βρήκαμε μια συνταγή για κοτόπουλο γιουβέτσι στην κατσαρόλα, η οποία είναι πεντανόστιμη και εύκολη στην παρασκευή της.
Το κοτόπουλο γιουβέτσι στη κατσαρόλα είναι υπέροχο στη γεύση του και ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
Ενα νόστιμο και χορταστικό φαγητό που το αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Από αυτά που γλείφεις τα δάχτυλά σου και η νοστιμιά κι η γλύκα του μένουν για ώρες στον ουρανίσκο.
Το κοτόπουλο γιουβέτσι είναι από τα φαγητά που δεν τα βαριέσαι ποτέ! Μια συνταγή που φωνάζει «μαμά» και είναι απίθανη με λίγο τριμμένο τυρί στο σερβίρισμα.
Ας δούμε πώς μπορούμε να το φτιάξουμε:
Υλικά συνταγής
- 4 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου
- 400 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
- 5-6 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 4 κόκκους μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- τυρί αρεσκείας σας για πασπάλισμα (κεφαλοτύρι, ξηρή μυζήθρα, φέτα) προαιρετικά
Εκτέλεση συνταγής
- Ζητάτε στο χασάπη σας να κόψει τα μπούτια στα δύο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου για 7-8 λ. περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά απ' όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λ. ακόμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε και το πελτέ και τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας για να βγάλει το άρωμά του.
- Σβήνετε με το κρασί και μόλις «αναπνεύσει» προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο ζεστό νερό, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και τη δάφνη, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 45-50 λ. περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
- Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κριθαράκι, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να λαδωθεί καλά. Η διαδικασία αυτή γίνεται για να έχετε ένα σπυρωτό κριθαράκι. Μπορείτε φυσικά να τη παραλείψετε και να ρίξετε το κριθαράκι ως έχει με το υπόλοιπο ελαιόλαδο κατευθείαν στη κατσαρόλα με το κοτόπουλο.
- Μετά τα 45-50 λ. περίπου βρασίματος του κοτόπουλου, ρίχνετε στη κατσαρόλα 2 1/2-3 φλ. τσαγιού βραστό νερό, ανάλογα με τη σάλτσα που έχει μείνει στη κατσαρόλα και το σοταρισμένο κριθαράκι, αλατοπιπερώνετε το φαγητό και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 20-25 λ. περίπου ή μέχρι να γίνει καλά το κοτόπουλο και το κριθαράκι.
- Αν απαιτηθεί προσθέτετε και άλλο βραστό νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος, ώστε το κριθαράκι όταν το κατεβάσετε από τη φωτιά να είναι αρκετά ζουμερό.
Σημείωση: Τις ντομάτες κονκασέ ή τις φρέσκες ψιλοκομμένες μπορείτε να τις πολτοποιήσετε το multi ή να τις βάλετε ως έχουν στο φαγητό σας.
Την συνταγή πήραμε από το sintayes.gr.