Φωτογραφία: Shutterstock

Μαλακά και αφράτα μουστοκούλουρα που λιώνουν στο στόμα

Τα μουστοκούλουρα είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκα εδέσματα μικρών και μεγάλων.

Τραγανά, μαλακά, με σουσάμι, με σταφίδες -σε οποιαδήποτε εκδοχή τους είναι πάντοτε πεντανόστιμα και δεν μας απογοητεύουν ποτέ.

Τα αγαπημένα βπυτήγματα αποτελούν μια πολύ θρεπτική και ελαφριά επιλογή πρωινού ή συνοδευτικού για τον απογευματινό καφέ και είναι το τέλειο κέρασμα για τους καλεσμένους σας.

Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή για μαλακά και αφράτα μουστοκούλουρα που προτείνει ο σεφ Δημήτρης Μακρυνιώτης και είναι σίγουρο πως δε θα μείνει ούτε ψίχουλο!

Yλικά

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. ΙΟΝ κακάο
  • 6 γρ. αμμωνία
  • 6 γρ. σόδα
  • 6 γρ. κανέλα
  • 2 γρ. γαρίφαλο
  • 50 γρ. μέλι
  • 100 ml πετιμέζι
  • 75 ml σπορέλαιο
  • 75 ml νερό

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ, ρίχνουμε όλα μας τα υγρά υλικά και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα στερεά και τα ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, αδειάζουμε όλα τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνουν ένα ζυμαρακι.
  • Κάνουμε μικρά κορδόνια με αυτό και τα τυλίγουμε κυκλικά.
  • Τα τοποθετούμε σε ταψί, που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικο χαρτί, με μεγάλο κενό μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν πολύ.
  • Είναι πολύ σημαντικό το ταψί να έχει ψηλά τοιχώματα γιατί αφού τοποθετήσουμε τα μουστοκουλουρα μέσα πρέπει να το κλείσουμε με αλουμινοχαρτο από επάνω καλά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 15 λεπτά.