Φωτογραφία: Hams&Clams

Βγαίνουμε για φαγητό μετά τον Επιτάφιο -Για στρείδια και μακαρονάδες θαλασσινών

Το πρόγραμμα της Μεγάλης Παρασκευής για την οικογένεια μου ήταν πολύ συγκεκριμένο.

Το απόγευμα θα πηγαίναμε στην περιφορά του επιταφίου και θα ακολουθούσαμε με κεριά και φαναράκια αναμμένα τον Επιτάφιο, ψάλλοντας το «Ω γλυκύ μου έαρ» και μόλις η λειτουργία τελείωνε θα βρισκόμασταν σε κάποιο ουζερί, τρώγοντας γαρίδες.

Σαν άλλη παράδοση, οι περισσότεροι, οικογένειες, ζευγάρια και παρέες, μετά την περιφορά, αναζητούν κάποιο στέκι για να απολαύσουν το βραδινό τους. Κάποιοι θα απολαύσουν όστρακα, γαρίδες και καλαμαράκια και άλλοι θα... λοξοδρομήσουν επιλέγοντας ψαράκι.

Προτείνουμε, λοιπόν, αγαπημένα στέκια της Αθήνας, ώστε να απολαύσετε την ημέρα σας.

Ροή

Στην Πλάκα, στην πλατεία της Φιλομούσου Εταιρείας, το εστιατόριο Ροή ανοίγει τις πόρτες του να σας υποδεχθεί στο αρχοντικό του και η αύρα του να σας μεταφέρει στην παλιά Αθήνα.

Τα τραπέζια στρώνονται στον πεζόδρομο με φόντο την Πλάκα ή στην ταράτσα με την πάντα μαγευτική θέα της Ακρόπολης. Στα πιάτα της Ροής θα γευτείτε σύγχρονη ελληνική κουζίνα και θα απολαύσετε χταπόδι σχάρας με φάβα και τηγανητό κρίταμο αλλά και μύδια αχνιστά. Εκτός από τις νόστιμες γεύσεις, χαρακτηριστικό του εστιατορίου είναι ότι τα λαχανικά είναι δική τους παραγωγής.

Ροή: Πλ. Φιλόμουσου Εταιρείας 1, Αθήνα

Astakos

Δίπλα σε καΐκια και πάγκους, όπου ψαράδες βγάζουν κάθε πρωί την ψαριά του, άνοιξε ένα καινούργιο εστιατόριο που ήδη έχει ταίσει τους foodies της Αθήνας που αναζητούν καθετί νέο.

Πρόκειται για τον Astako στη Γλυφάδα, του οποίου το μενού επιμελήθηκε ο βραβευμένος σεφ Άγγελος Μπακόπουλος.

Τα πιάτα χαρακτηρίζουν η απλότητα και ο σεβασμός προς τα αγνά υλικά, χωρίς όμως να λείπει η έμπνευση από τη σύγχρονη γαστρονομία. Πάντα με βάση την ελληνική κουζίνα. Απολαύστε χταποδάκι στιφάδο με κρεμμυδάκια και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας αλλά και τηγανιτή καβουρόψυχα σκέτη απόλαυση. Από το τραπέζι δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα όστρακα, που έχουν την τιμητική τους.

Β’ Μαρίνα Ψαραγορά Γλυφάδας

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Η ιστορία του εστιατορίου Μπαλκόνι στις Κυκλάδες ξεκινά στη Σχοινούσα, όταν η οικογένεια Κωβαίου με τη μητέρα Κυρά-Ποθήτη ανοίγει το πρώτο εστιατόριο. Τα παιδιά της τόλμησαν το επόμενο βήμα και μετέφεραν στην Αθήνα την κυκλαδίτικη αύρα.

Η κουζίνα εμπνέεται από την ελληνική κουζίνα και από την γαστρονομία των Κυκλάδων, παντρεύοντας την παράδοση με το σύγχρονο. Μπορείτε να δοκιμάσετε τάρτα από φάβα Σχοινούσας με ξυνομυζήθρα, ντοματίνια κονφί και γλυκιά ελιά αλλά και καραβιδόψιχα τηγανητή με σάλτσα από γλυκό τσίλι.

Όλα αυτά με πιάτο όλη την Αθήνα!

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας

Hams & Clams

Πριν από μερικά χρόνια, το Hams & Clams άνοιξε τις πόρτες του στη Μαρίνα Ζέας και αποτελεί προορισμό όσων επιθυμούν να βουτήξουν στον κόσμο των οστρακοειδών.

Οι θησαυροί της θάλασσας σερβίρονται ωμοί και ψητοί και έστω και για λίγο αισθάνεστε ότι βρίσκεται εκτός της πόλης. Ιδανική επιλογή αποτελεί η πιατέλα που γεμίζει με θαλασσινά καλούδια, όπως γαρίδες, στρείδια, χτένια και μύδια μεταξύ άλλων.

Λιμάνι, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς

Ζήσης Ψαράκι σε χωνάκι

Εάν πάλι είστε από εκείνους που επιθυμούν θαλασσινό street food, δίχως όμως να κάνουν εκπτώσεις στη νοστιμιά και την ποιότητα, μπορούν να βρεθούν στον διάσημο Ζήση.

Ο Ζήσης Παπαζήσης, έχοντας στο αίμα του την αγάπη του παππού του για τα θαλασσινά, είχε την καταπληκτική ιδέα να βάλει τα ψαράκια σε χωνάκια και να προσφέρει στους Αθηναίους, σαν άλλο γρήγορο φαγητό.

Γαύρος, μαρίδα, αθερίνα, αλλά και τσιπούρα πελαγίσια, μπαρμπούνια, χταποδάκι, θράψαλο και όλα τα καλά της θάλασσας είχαν καθημερινά την τιμητική τους.

Αθηναΐδος 3, Αθήνα