Polpo: Κάτι νέο και νόστιμο συμβαίνει στην Λαχαναγορά του Ρέντη που «μυρίζει» θάλασσα
Απέναντι από την πύλη της Κεντρικής Αγοράς στου Ρέντη μια ταμπέλα με μπλε χταπόδι σε καλωσορίζει σε μία ψαροταβέρνα που αποτελεί κοινό μυστικό των καλοφαγάδων.
Από τη στιγμή που το Polpo άνοιξε τις πόρτες, άρχισε να συζητιέται και όλοι, χωρίς υπερβολή, μιλούσαν για τη θεϊκή ψαροταβέρνα που απόλαυσαν το μεσημεριανό τους.
Περνώντας την πόρτα του δεν βλέπεις κάτι ντιζαινάτο, που θυμίζει γνωστά στέκια της πόλης. Ένας λιτός χώρος, χωρίς φανφάρες, με τραπέζια και καρέκλες αλλά και χτιστά πεζούλια που έχουν μετατραπεί σε άνετους καναπέδες. Οι τζαμαρίες ολόγυρα μπορεί να μην προσφέρουν θέα σε κάποια χρυσαφένια ακτή με μπλε νερά, ωστόσο, η θάλασσα έρχεται στο τραπέζι με τους θησαυρούς της.
Από την κουζίνα του περνούν όλα τα καλούδια της θάλασσα, ό,τι φέρουν τα καΐκια στα κεντρικά της οικογένειας Κατσικάκη –η οικογένεια που βρίσκεται πίσω από το Polpo.
Η αρχή γίνεται με ψαρόσουπα, που φτιάχνεται κάθε μέρα με βάση τη φρέσκια ψαριά. Ακόμη και όταν ο καιρός ζεσταίνει, η ψαρόσουπα αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές όσων γευματίζουν στο Polpo. Το καρπάτσιο από ψάρι ημέρας έρχεται λεπτοκομμένο, ενώ ο μαρινάτος γαύρος ταιριάζει ταμάμ με τσιπουράκι Ηπείρου και ουζάκι.
Βαθιά πιάτα φτάνουν γεμάτα με τη μακαρονάδα του ψαρά, που είναι ελαφρώς πικάντική, αλλά και με λιγκουίνι με γαρίδες. Σκέτη απόλαυση, καθώς τα μακαρόνια είναι όσο βρασμένα πρέπει και για τα ψαρικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί η νοστιμιά τους.
Την ίδια ώρα, μεγάλα ψάρια ξαπλώνουν στη σχάρα και έρχονται στο τραπέζι. Δεν χρειάζονται τίποτα, ούτε λεμόνι, ούτε λάδι. Ατόφια λιχουδιά.
Και αυτή είναι η μαγεία του Polpo. Όσα ψάρια και θαλασσινά φτάσουν στα χέρια των ανθρώπων της ψαροταβέρνας προετοιμάζονται με μεράκι και αγάπη, συστατικά τα οποία βγαίνουν στα πιάτα.
Η οικογένεια του Νίκου Κατσικάκη αγαπά και γνωρίζει πολύ καλά τη θάλασσα. Με καταγωγή από τη Σάμο, ο κ. Κατσικάκης ξεκίνησε από ψαράς σε καΐκια. Με δουλειά και μεράκι έστησε την επιχείρησή του και έφτασε να προμηθεύει μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας και όχι μόνο, όπως το το Pelagos του Four Seasons Astir Palace και τον Παπαϊωάννου. Η ποιότητα του ξεχωρίζει γι' αυτό άλλωστε και οι συνεργάτες του παραμένουν πιστοί εδώ και χρόνια.
Τα παιδιά του, Αφροδίτη και Γιάννης, έχοντας παρακολουθήσει την πορεία του, έκαναν το επόμενο βήμα. Έτσι, δίπλα από το παρασκευαστήριο άνοιξαν τον Polpo και θύμισαν στους foodies της πόλης τι σημαίνει καλό ψάρι και θαλασσινά.
Polpo: Τζoν Κέννεντυ 6, Άγιος Ιωάννης Ρέντης