Συνταγή για λαχταριστά λαζάνια με σάλτσα ντομάτας και κρέμα τυριών
Έχεις διάθεση να μαγειρέψεις λαχταριστά λαζάνια με σάλτσα ντομάτας και κρέμα τυριών; Σου έχουμε τέλεια συνταγή!
Ο σεφ Γιώργος Τσούλης αποκάλυψε στο προφίλ του στο Instagram μια ιταλική συνταγή ζυμαρικών που αγαπάμε σε μια ιδιαίτερη εκδοχή. Τα λαζάνια με σάλτσα ντομάτας και κρέμα τυριών είναι το τέλειο vegetarian κυρίως πιάτο για κάθε ηλικία.
Ο ίδιος μάλιστα δίνει και δύο tips για την συγκεκριμένη συνταγή: μπορείς να προσθέσεις και όποια άλλα υλικά θέλεις, όπως μπρόκολο ή μανιτάρια. Επίσης, μπορεί η κρέμα τυριών να αντικατασταθεί με μαλακά τυριά.
Τα λαζάνια είναι ένα κλασσικό ιταλικό πιάτο, που αγαπάμε, καθώς μοιάζει αρκετά με το δικό μας παστίτσιο. Μόνο που σε αυτή την συνταγή δεν θα βάλεις κιμά και είναι ιδανική για όσους δεν θέλουν να φάνε κρέας.
Ας δούμε την συνταγή:
Υλικά
- 500 γρ. λαζάνια
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 6 ντομάτες
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- ¼ κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
- 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
- ½ κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για την κρέμα τυριών:
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι
- 1 lt γάλα
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 200 γρ. ανθότυρο
- 400 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Για τη σάλτσα ντομάτας: Καθαρίζουμε τις ντομάτες, κρατάμε 2 στην άκρη και πολτοποιούμε τις υπόλοιπες 4 στο multi. Αδειάζουμε το μείγμα ντομάτας σε ένα μπολ.
Πλένουμε, καθαρίζουμε, ξεσποριάζουμε τις πιπεριές και τις μεταφέρουμε στο multi μαζί με τις 2 ντομάτες που κρατήσαμε. Πολτοποιούμε και προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα ντομάτας. Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε, μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το μείγμα με τις ντομάτες και τις πιπεριές, το κύμινο, τη ρίγανη και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Για την κρέμα τυριών: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και σοτάρουμε, μέχρι να μαγειρευτεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ώστε να μη σβολιάσει και μαγειρεύουμε, μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το ανθότυρο και τα 200 γρ. μοτσαρέλας. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αφήνουμε στην άκρη.
Σύνθεση: Σε ένα ορθογώνιο πυρέξ 26x26 εκ., απλώνουμε μια στρώσει από τα λαζάνια. Από πάνω απλώνουμε 3 κ.σ. από τη σάλτσα ντομάτας, ακριβώς από πάνω απλώνουμε 2 κ.σ. από την κρέμα τυριών και καλύπτουμε με άλλη μία στρώσει από τα λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και σερβίρουμε.
Την συνταγή πήραμε από το σεφ Γιώργο Τσούλη.