Tarte Bourdaloue: Η λαχταριστή τάρτα αχλαδιού από τη Γαλλία που προφέρεται δύσκολα αλλά τρώγεται πανεύκολα
Το φθινόπωρο θέλει γλυκά λαχταριστά, fresh from the oven, που πάνε τέλεια με τον ζεστό μας καφέ και την cozy, χουχουλιάρικη διάθεση.
Τώρα ειδικά που είναι η εποχή πολλών φρούτων, είναι μια καλή ιδέα να φτιάξεις πεντανόστιμεςτάρτες ή κέικ με αυτά.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τα αχλάδια που πολλές φορές τα «σνομπάρουμε», για χάρη άλλων φρούτων. Κι όμως, είναι εξίσου γευστικά και πάνε υπέροχα στα γλυκά.
Ψάχνοντας για πρωτότυπες συνταγές, βρήκαμε μια τάρτα αχλαδιού που μας έρχεται από τη Γαλλία.
Ονομάζεται «Tarte Bourdaloue» και προφέρεται «Ταρτ Μπουρνταλού». Πήρε το όνομά της από τον δρόμο όπου υπήρχε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στο Παρίσι και όπου δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από έναν pastry chef τον 19ο αιώνα.
Πρόκειται για παραλλαγή της amandine, της γνωστής τάρτας αμυγδάλου. Αποτελείται από μεγάλα κομμάτια αχλαδιών, τοποθετημένα πάνω σε τραγανή ζύμη με κρέμα αμυγδάλου.
Δείτε τι θα χρειαστείτε για να την φτιάξετε:
ΥΛΙΚΑ
Για τα αχλάδια ποσέ:
1 ¼ της κούπας ζάχαρη
3 κούπες νερό
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 αχλάδια
Για τη ζύμη:
½ κούπα ανάλατο βούτυρο
½ ζάχαρη άχνη
¼ της κούπας αμύγδαλο
1 ½ της κούπας αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
Για την κρέμα αμυγδάλου:
7 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
2 αυγά
1/3 της κούπας ζάχαρη
¾ της κούπας αμύγδαλο
3 κ.σ. μαύρο ρούμι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το γλασάρισμα:
4 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αχλάδια ποσέ:
Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και φέρνουμε σε βράση.
Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια.
Ρίχνουμε τη βανίλια στο σιρόπι που έχει δημιουργηθεί και βουτάμε τα αχλάδια.
Τα αφήνουμε να σιροπιαστούν για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα πιάτο.
Ζύμη:
Σε ένα μπολ, με ένα μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αμύγδαλο, το αλεύρι και το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Ρίχνουμε το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Παίρνουμε τη ζύμη και την απλώνουμε σε μορφή δίσκου. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Κρέμα αμυγδάλου:
Σε ένα μίξερ με κάδο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την κρέμα, προσθέτοντας τα ένα-ένα με τη σειρά.
Συναρμολόγηση:
Βγάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε έναν μεγαλύτερο κύκλο από την φόρμα της τάρτας και με πάχος 4mm.
Βουτυρώνουμε την φόρμα και απλώνουμε τη ζύμη πάνω της, κόβοντας όση περισσεύει.
Βάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Βγάζουμε και απλώνουμε ένα στρώμα κρέμας αμυγδάλου με κορνέ ή σπάτουλα.
Κόβουμε τα αχλάδια ποσέ σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε πάνω από την κρέμα.
Πασπαλίζουμε με κομμένα αμύγδαλα και ψήνουμε στους 180 C για 25-30 λεπτά.
Γλασάρισμα:
Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά.
Απλώνουμε στην επιφάνεια της τάρτας.
Καλή απόλαυση!