Λαχταριστή και πανεύκολη μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο -Η τέλεια καλοκαιρινή συνταγή
BOVARY ⸻ 23 AUG 2023
Είναι ευρέως γνωστό πως η μελιτζάνα είναι μία από τις μεγάλες πρωταγωνίστριες της ελληνικής γαστρονομίας.
Στη χώρα μας συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε το αγαπημένο ζαρζαβατικό σε διάφορες παραλλαγές, καθώς πρόκειται για ένα υλικό πασπαρτού το οποίο μπορεί να εμπλουτίσει πληθώρα συνταγών.
Παράλληλα, κάθε λογής παραδοσιακές πίτες είναι από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά του τόπου μας. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα λαχταριστό πιάτο που ενώνει τις δυο μεγάλε μας γαστρονομικές αγάπες;
Ο λόγος για τη λαχταριστή μελιτζανόπιτα, ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Εμείς βρήκαμε στο διαδίκτυο μία πανεύκολη συνταγή για λαχταριστή μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο που θα γίνει η αγαπημένη σας.
Υλικά
- 3 μελιτζάνες καθαρισμένες χωρίς φλούδια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι.
- 300 γραμ φέτα ή λευκό τυρί
- 100 ξερή μυζήθρα
- Ένα ματσάκι μαϊντανό, σκόρδο προαιρετικά
- Πιπέρι
- 1 κεσεδάκι παραδοσιακό γιαούρτι.
- 1/2 κεσεδάκι ελαιόλαδο ή ολόκληρο κεσεδάκι λάδι ελαφρύ
- 2 αυγά
- 500 γρ αλεύρι αυτοδιογκουμενο
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια, τις βάζουμε σε αλατόνερο και τις αφήνουμε για μισή ώρα. Εν συνεχεία, τις στοίβουμε για να φύγουν τα υγρά τους.
- Τις σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο. Κατόπιν, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και έπειτα τον μαϊντανό.
- Αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του τηγανιού, προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το λάδι, τα αυγά και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε το μείγμα της μελιτζάνας στο μίγμα της ζύμης και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
- Στρώνουμε σε ταψί ένα αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε το μείγμα μας.
- Εξομαλύνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα ή κουτάλι.
- Αλείφουμε με πινέλο ένα αυγό χτυπημένο σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 60'.