Συνταγή για λαχταριστή μελιτζανοσαλάτα από τον Γιάννη Λουκάκο
Η μελιτζανοσαλάτα έχει την τιμητική της το καλοκαίρι.
Υπάρχουν δύο, τρία πιάτα του καλοκαιριού που συνοδεύουν με τον πιο υπέροχο τρόπο τα μεσημέρια μας. Αυτή η συνταγή για λαχταριστή μελιτζανοσαλάτα από τον σεφ Γιάννη Λουκάκο είναι σαφέστατα μία από αυτές.
Ο Γιάννης Λουκάκος αποκαλύπτει τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης και σημειώνει ότι η συνταγή του διαφέρει από τις υπόλοιπες καθώς περιέχει μέσα δύο γευστικές βόμβες: το καραμελωμένο κρεμμύδι και την ψητή ντομάτα. Τις μελιτζάνες μπορείτε να τις ψήσετε στο τηγάνι ή να τις βάλετε στα κάρβουνα (αν έχετε). Αφού πάρουν χρώμα, τελειώνετε το μαγείρεμα στον φούρνο.
Ο Γιάννης Λουκάκος προσθέτει στο τέλος της συνταγής, κομμάτια φέτας πάνω από την μελιτζανοσαλάτα και κόκκινη ψιλοκομμένη πιπεριά για να δώσει χρώμα στο πιάτο.
Συνταγή για λαχταριστή μελιτζανοσαλάτα από τον Γιάννη Λουκάκο
Υλικά
Για το πιάτο
- 300 γρ. μελιτζανοσαλάτα
- 50 γρ. φέτα, κομμένη σε μικρούς κύβους
- βασιλικό ψιλοκομμένο
Για τη μελιτζανοσαλάτα
- 1.5 κιλό μελιτζάνες
- 100 γρ. πιπεριές κόκκινες, ψητές, ψιλοκομμένες
- 30 γρ. κρεμμύδι καραμελωμένο
- 15 γρ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 25 γρ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
- 25 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 5 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
- 10 γρ. κρέμα μπαλσάμικο
- 50 γρ. ντομάτες ψητές
- ελαιόλαδο για τη σχάρα
- αλάτι
Για τη μελιτζανοσαλάτα
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, τις χαράζουμε και τις αλατίζουμε. Σε ένα ταψί τοποθετούμε μια σχάρα και προσθέτουμε τις μελιτζάνες με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε με ένα ταψί στο οποίο προσθέτουμε βάρος (π.χ. κονσέρβες) και το τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από το ταψί, τις λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε καυτό τηγάνι μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα, εναλλακτικά, ψήνουμε σε καυτή σχάρα. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα με την κομμένη επιφάνεια προς τα επάνω και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και αφαιρούμε τη σάρκα, αφήνοντας έξω όσους περισσότερους σπόρους μπορούμε. Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα πολυμηχάνημα και αλέθουμε καλά. Διατηρούμε στο ψυγείο.
Τοποθετούμε τη μελιτζανοσαλάτα στο σκεύος σερβιρίσματος και προσθέτουμε τη φέτα και τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
Την συνταγή πήραμε από το σάιτ του Γιάννη Λουκάκου yiannislucacos.gr