Φωτογραφία: shutterstock

Συνταγή για πατάτες γιαχνί -Το απόλυτο μυστικό για να βγουν πεντανόστιμες

Οι πατάτες γιαχνί πρόκειται για ένα κλασσικό παραδοσιακό φαγητό που αποπνέει σπιτική ζεστασιά και θαλπωρή.

Η λέξη γιαχνί προέρχεται από τον «αχνό» ή αλλιώς τον ατμό μιας κατσαρόλας. Τα παλιότερα χρόνια η κατσαρόλα δεν έκλεινε το ίδιο ερμητικά με τις χύτρες ταχύτητας ή τους ατμομάγειρες. Ο ατμός της ήταν αρκετά ισχυρός για να αχνίσει φαγητά που δεν θέλουν έντονο ή μακρύ μαγείρεμα γιατί καταστρέφονται ή λιώνουν. Οι παλιές νοικοκυρές (γι)αχνίζανε κατά κύριο λόγο το κρεμμύδι, σιγοβράζοντας το, αντί να το καβουρδίσουν για να δώσει μια ήπια γλύκα του στα φαγητά τους.

Οι πατάτες γιαχνί στην κατσαρόλα είναι ένα κατεξοχήν χειμωνιάτικο φαγητό, ιδανικό για μια χουχουλιάρικη νύχτα στο σπίτι, ενώ είναι επίσης ένα νηστίσιμο πιάτο, κατάλληλο για όσους νηστεύουν την εορταστική περίοδο.

Εμείς βρήκαμε μία λαχταριστή συνταγή για μελωμένες πατάτες γιαχνί στην ιστοσελίδα «Οι καλύτερες συνταγές» η οποία θα σας αποκαλύψει όλα τα μυστικά για να πετυ΄χ

Yλικά

  • 1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 1/2 φλ τσαγιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτί ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε καρεδάκια
  • 1 σκ. σκόρδο μεγαλούτσικη
  • 1 πιπεριά πράσινη κέρατο
  • αλάτι
  • άσπρο πιπέρι
  • μπούκοβο νιφάδες
  • πάπρικα γλυκιά
  • ρίγανη
  • θυμάρι

Εκτέλεση

  • Στην κατσαρόλα μας βάζουμε το λάδι μας και σοτάρουμε λίγες - λίγες τις πατάτες μας σαν να τις τηγανίζουμε, ανακατεύοντάς τες με την τρυπητή κουτάλα για να μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας μιας και το λάδι μας δεν είναι πολύ.
  • Τις βγάζουμε προσεκτικά σε πιατέλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι μας.
  • Μόλις πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε τη σκελίδα του σκόρδου, ανακατεύουμε 3 - 4 δευτερόλεπτα μόνο για να μην πικρίσει και προσθέτουμε τη ντομάτα και τη ζάχαρη.
  • Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε την πιπεριά μας, τις πατάτες μας, λίγο νεράκι σε θερμοκρασία δωματίου, καρυκεύουμε το φαγητό μας και σιγομαγειρεύουμε για 20' - 25' περίπου με μισόκλειστο το καπάκι της κατσαρόλας μας.
  • Αν εν τω μεταξύ χρειαστεί κι άλλο νεράκι το φαγητό μας προσθέτουμε ζεστό νερό και λίγο λίγο. Σερβίρουμε το φαγητό με με κατσικίσια φέτα.

Tips

  • Είναι σημαντικό να σοτάρετε καλά τις πατάτες ώστε να μη διαλυθούν κατά το μαγείρεμα.
  • Το ξερό κρεμμύδι θέλει καλό τσιγάρισµα, για να δώσει τη γεύση του στο φαγητό και να το βοηθήσει να χυλώσει.
  • Δεν βάζουμε ζεστό νερό στην αρχή του μαγειρέματος γιατί θα σκάσουν και θα διαλυθούν οι πατάτες μας.
  • Κλείνουμε το φαγητό μας 7' -8' νωρίτερα απ' όσο υπολογίζουμε και αποσύρουμε από την εστία γιατί οι πατάτες θα συνεχίζουν να μαγειρεύονται και τότε θα στεγνώσει πολύ η σάλτσα μας.
  • Μαγειρεύουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή για να μην χτυπιούνται οι πατάτες μεταξύ τους και στην κατσαρόλα και διαλυθούν.