Λαχταριστές μελιτζάνες ογκρατέν -Θα πάθεις πλάκα
BOVARY ⸻ 07 JAN 2023
Το λεγόμενο «ογκρατέν» είναι ένας τρόπος μαγειρέματος φαγητών στον φούρνο, συνήθως με βάση κάποιο λαχανικό και τυρί της επιλογής μας.
Συγκεκριμένα, η συνταγή που βρήκαμε στη ιστοσελίδα xrysoskoufaki.gr για μελιτζάνες ογκρατέν είναι το απόλυτο comfort food -λαχταριστές, ζεστές, και ζουμερές, με γεύσεις και τα αρώματα που δένουν αρμονικά μεταξύ τους.
Πρόκειται για ένα πιάτο που είναι πάντοτε χορταστικό και απολαυστικό, ιδανικό για ένα κυρίως γεύμα σε ένα τραπέζι με φίλους ή οικογένεια. Εκτός όλων των άλλων η διαδικασία μαγειρέματος είναι απλούστατη -προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε.
Υλικά
- 3 μελιτζάνες Φλάσκες
- 2 αυγά
- 2 γιαούρτια
- 1 ματσάκια μαΐντανό ψιλοκομμένο
- 1 κούπα Σάλτσα ντομάτας
- 1 κγ σκόρδο σε σκόνη
- 1 κσ καπνιστή πάπρικα
- 300γρ τυρί γκούντα τριμμένο
- λάδια
- αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες το 1 εκ και τις απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τις αλατίζουμε πρώτα από την μετά πλευρά και με τα τις γυρνάμε και από τη άλλη.
- Μετά τις λαδώνουμε και τις βάζουμε για 15-20 λεπτά στο φούρνο στο γκριλ στους 180 βαθμούς.
- Στο χρόνο αυτός ετοιμάζουμε την επίστρωση που θα απλώσουμε πάνω από τις μελιτζάνες.
- Χτυπάω τα αυγά με σύρμα χειρός , προσθέτω το γιαούρτι, την πάπρικα, το σκόρδο, πιπέρι, και ανακατεύω να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βγάζω τις μελιτζάνες από το φούρνο. Σε ένα άλλο πυρίμαχο σκεύος λαδώνω και στρώνω τις ψητές μελιτζάνες (ίσως επικαλλυπτονται κιόλας) , και ραντίζω με την σάλτσα ντομάτας παντού πάνω από τις μελιτζάνες , και μαϊντανό.
- Στην συνέχεια απλώνω και το μείγμα γιαουρτιού – αυγών.
- Απλώνω και το τυρί γκούντα να καλύψω όλο το ταψί.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 30-35 λεπτά στους 180-190 βαθμούς.