Φωτογραφία: shutterstock

Λαχταριστοί μελιτζανοκεφτέδες με φέτα

Δεν χωράει αμφιβολία πως η μελιτζάνα είναι μία από τις μεγάλες πρωταγωνίστριες της ελληνικής κουζίνας.

Ένα ζαρζαβατικό - πασπαρτού, το οποίο αποτελεί τη βάση για πολλές πεντανόστιμες συνταγές και εμπλουτίζει τη γεύση των φαγητών μας. Τηγανιτές, ψητές με φέτα και ντομάτα, παπουτσάκια, μελιτζανοσαλάτα -όπως και αν τη μαγειρέψουμε η μελιτζάνα δεν μας απογοητεύει ποτέ!

Ωστόσο, ένας λιγότερο γνωστός τρόπος αξιοποίησης του νόστιμου υλικού είναι ο μελιτζανοκεφτές. Είναι ευρέως γνωστό πως οι Ελληνίδες νοικοκυρές, μετά από τόσα χρόνια παραδοσιακού μαγειρέματος, έχουν πλέον τελειοποιήσει την τέχνη του κεφτέ, καθώς πρόκειται για ένα μεζέ που κυριαρχεί στην ελληνική γαστρονομία σε πολλές διαφορετικές εκδοχές.

Εμείς βρήκαμε αυτή την πεντανόστιμη και απλή συνταγή για μελιτζανοκεφτέδες με φέτα από την ιστοσελίδα Τι Να Φάω Σήμερα η οποία θα σας ξετρελάνει.

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες μετρίου μεγέθους, βιολογικές, κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης μικρή, κομμένη σε μικρά καρέ (ή μία μέτρια, κομμένη στη μέση)
  • 1 μικρό κολοκυθάκι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 μικρή τομάτα τριμμένη στον τρίφτη
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 αυγό
  • 80 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Δυόσμο αποξηραμένο
  • Λίγη ρίγανη ξερή
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κ.γ. σκόρδο σκόνη
  • Λάδι για το τηγάνισμα, ηλιέλαιο

Εκτέλεση

  • Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι και περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 oC για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσέχουμε να μην μας ξεραθούν.
  • Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το τριμμένο κολοκυθάκι, την τριμμένη τομάτα και το ξερό κρεμμυδάκι, την πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά κυβάκια, το αυγό, φρέσκο μαϊντανό, δυόσμο αποξηραμένο, λίγη ξερή ρίγανη, τη σκόνη σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Θρυμματίζουμε τα 80 γρ. φέτα, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και τις μελιτζάνες που ψήσαμε και ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, καίμε το λάδι καλά. Με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνουμε λίγο μείγμα και το αδειάζουμε με το δάχτυλό μας στο καυτό λάδι, προσεκτικά. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Αφήνουμε 3 λεπτά από τη μία πλευρά και 3 από την άλλη, μέχρι να ροδίσουν καλά οι μελιτζανοκεφτέδες. Τους τοποθετούμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας να στραγγίσει το περιττό λάδι και έπειτα τους σερβίρουμε σε καθαρό πιάτο.
  • Συνοδεύουμε τους μελιτζανοκεφτέδες ιδανικά, με γιαούρτι και άνηθο:
  • Σε ένα μπολ, αδειάζουμε ένα κεσεδάκι γιαούρτι 2% στραγγιστό, λίγο αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. ξύδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο χυμό από φρέσκο λεμόνι. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο, λίγο σκόρδο σε σκόνη και ανακατεύουμε καλά.