Kenko: Για σούσι και rolls στο στέκι της Νέας Σμύρνης -Μία από τις τοπ επιλογές της πλατείας

Kenko: Για σούσι και rolls στο στέκι της Νέας Σμύρνης -Μία από τις τοπ επιλογές της πλατείας

Το ραντεβού είχε δοθεί εδώ και μέρες και το μεσημέρι μιας Τετάρτης βρεθήκαμε μπροστά από το Kenko.

Τα τραπέζια είχαν, ήδη, στρωθεί, περιμένοντας όλους εκείνους που ήθελαν να απολαύσουν σούσι αυτή την ηλιόλουστη ημέρα. Καθίσαμε στο τραπέζι και η σερβιτόρα εμφανίστηκε πρόθυμη να μας εξυπηρετήσει.

Το Kenko Japanese Restaurant αποτελεί τα τελευταία χρόνια στέκι Νεοσμυρνιωτών και όχι μόνο, που έρχονται πλατεία για να γευτούν maki, nigiri και sashimi. Βρίσκεται στην πάνω πλευρά της πλατείας της Νέας Σμύρνης, λίγα μέτρα μακριά από τη στάση του τραμ.

Το εστιατόριο χωρίζεται σε δύο εσωτερικούς χώρους, όπου το μαύρο μέταλλο και το ξύλο κυριαρχούν. Μίνιμαλ αισθητική χωρίς υπερβολές, με την ανοιχτή κουζίνα να κερδίζει το ενδιαφέρον. Οι θαμώνες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία προετοιμασίας, καθώς οι μάγειρες δημιουργούν τα γευστικά πιάτα.

Το μενού αρκετά πλούσιο με επιλογές που ταιριάζουν σε κάθε γούστο. Ξεκινήστε με στρείδια και carpaccio από τονάκι Αιγαίου, jalapeno salsa, ponzu και τραγανό κρεμμύδι. Από τα ορεκτικά δοκιμάστε τα μίνι μπέργκερ με τόνο. Αφράτα ψωμάκια με τραγανό τόνο, τα οποία είναι πραγματικά πεντανόστιμα.

Ώρα για σούσι

Οι Ιάπωνες έχουν αναγάγει το σούσι σε τέχνη και η ιεροτελεστία ακολουθείτε σε κάθε τραπέζι. Στο Kenko το σούσι, σε κάθε του μορφή, αποτελεί πρωταγωνιστή.

Το μενού συμπεριλαμβάνει κάθε λογής σούσι και rolls, που ανταποκρίνονται στους λάτρεις αυτού αλλά και σε όσους θέλουν να κάνουν μια πρώτη δοκιμή και δεν επιθυμούν να «βουτήξουν» κατευθείαν στον κόσμο του nigiri και του sashimi.

Οι μπουκίτσες casual maki rolls γεμίζουν με σολομό και γαρίδα tempura, ενώ τα kenko special ξεφεύγουν από τη λιτή λογική του σούσι. Πρόκειται για rolls με περισσότερα υλικά, toppings και dressing. Μπορείτε να δοκιμάσετε umi rolls με γαρίδα tempura, Japanese mayo και από πάνω σολομός, λαβράκι, teriyaki, tobiko πολύχρωμο και soy dressing ή spicy sea bass roll, ρολό καυτερό με γαρίδα tempura, αγγούρι, τυρί κρέμα και από πάνω λαβράκι, spicy mayo και sriracha dressing.

Εάν πάλι είστε από αυτούς που δεν ξέρουν τι να επιλέξουν τα chef’s combo αποτελούν ιδανική επιλογή, καθώς περιλαμβάνουν ποικιλία γεύσεων.

Το Kenko αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές, όταν υπάρχει όρεξη για σούσι, καθώς στα πιάτα του μπορείτε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

Πριν βρεθείτε στο Kenko, προτιμήστε να έχετε κάνει κράτηση για την εύρεση τραπεζιού, ειδικά το βράδυ, είναι δύσκολη υπόθεση.

Kenko: Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 22, Νέα Σμύρνη

Η ιστορία του σούσι

Η ιστορία του σούσι είναι συναρπαστική και δεν ξεκινά στην Ιαπωνία, όπως πολλοί νομίζουν.

Το σούσι δεν σημαίνει ωμό ψάρι. Στην πραγματικότητα αναφέρεται σε ένα πιάτο από ρύζι με ξύδι που σερβίρεται με διάφορες γεμίσεις και γαρνιτούρες, που περιλαμβάνουν ωμά ψάρια.

Το σούσι λέγεται ότι ξεκίνησε από την Κίνα μεταξύ του 5ου και του 3ου αιώνα π.Χ.. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Η Ιαπωνία είναι η χώρα που σύστησε το σούσι στον κόσμο.

Το narezushi, η αρχική μορφή του σούσι, παρασκευάστηκε στη Νοτιοανατολική Ασία εδώ και αιώνες και σήμερα υπάρχουν ακόμη ίχνη του σε ορισμένα μέρη. Το narezushi εμφανίστηκε στην Ιαπωνία τον 8ο αιώνα και επιβιώνει ακόμη και σήμερα με τη μορφή τροφίμων όπως το σούσι κυπρίνου. Το narezushi ήταν κυρίως ένα μέσο συντήρησης τροφίμων και κάθε ιαπωνική περιοχή ανέπτυξε τη δική της εκδοχή. Εκείνη την εποχή το σούσι τρώγονταν κατά τη διάρκεια εορτών και αποτελούσε επίσης αναπόσπαστο μέρος αυτών. Σε γενικές γραμμές, το narezushi παρασκευαζόταν από ρύζι και ψάρι που παστώνονταν μαζί, αναμειγνύονταν με ξίδι από ρύζι και σάκε, τοποθετούνταν κάτω από μια μεγάλη πέτρα για να αποφευχθεί η αλλοίωση και αφηνόταν να ζυμωθεί. Ωστόσο, το ρύζι χρησιμοποιούνταν κυρίως για να βοηθήσει τη ζύμωση και αφαιρούνταν, ώστε να καταναλωθεί μόνο το ψάρι.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων, το πιάτο άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει.
Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, το σούσι εξαπλώθηκε στο Έντο, όπου άνοιξαν τρία διάσημα εστιατόρια σούσι - το Matsunozushi, το Kenukizushi και το Yoheizushi. Χιλιάδες ακόμη ακολούθησαν στα τέλη του 18ου αιώνα. Ένας συγγραφέας το 1852 έλεγε ότι σε κάθε τετράγωνο τετράγωνο (cho) 100×100 μέτρων στο Έντο υπήρχαν 1-2 εστιατόρια σούσι!

Το σούσι αυτό δεν ήταν ακριβώς το ίδιο με το σούσι που γνωρίζουμε σήμερα. Συχνά ήταν μαγειρεμένο - λόγω έλλειψης ψυγείου - και σερβιριζόταν σε μεγαλύτερα κομμάτια.

Η ιστορία του σούσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, συνδέεται με το όνομα του Hanaya Yohei που άλλαξε τον κόσμο του σούσι για πάντα. Ο Yohei, αντί να πετάει το ρύζι, του έριξε λίγο ξύδι και του τοποθέτησε από πάνω μια μικρή φέτα ψάρι. Έφτιαξε, λοιπόν, μια γευστική λιχουδιά που τρωγόταν όλη και ήταν προσιτή σε όλους. Έτσι, γεννήθηκε το nigiri - και η ιστορία του σούσι όπως το γνωρίζουμε στη Δύση ξεκίνησε στην Ιαπωνία. Λίγο αργότερα, αυτό το πιάτο θα άρχιζε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Στις αρχές του 1900, το σούσι έφτασε στη Δύση, ωστόσο, δεν ήταν δημοφιλές , παρά μόνο στην ανώτερη τάξη. Καθώς η ιαπωνική μετανάστευση μειωνόταν, το σούσι άρχισε να σβήνει. Η ιστορία του ξεκινά και πάλι λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ιαπωνία άνοιξε και πάλι το διεθνές εμπόριο και τις επιχειρήσεις. Η τάση άρχισε να κυριαρχεί μεταξύ Αμερικανών της μεσαίας τάξης που άρχισαν να το δοκιμάζουν και να το αγαπούν. Ακόμη παραμένει ασαφές ποιος ευθύνεται για τη διάδοσή του.

Ωστόσο, το εστιατόριο Kawafuku του Λος Άντζελες συχνά πιστώνεται με αυτή την τιμή - καθώς ήταν ένα από τα πρώτα εστιατόρια που προσέφερε σούσι.

Φυσικά, η ιδέα της κατανάλωσης ωμού ψαριού άργησε να γίνει γνωστή αλλά μέχρι τη δεκαετία του 1960 είχε γίνει μόδα. Πολλά εστιατόρια προκειμένου να βοηθήσουν τους θαμώνες τους να γνωρίσουν και να αγκαλιάσουν το σούσι, άρχισαν να πειραματίζονται με γευστικούς συνδυασμούς, δημιουργώντας rolls. Το πιο δημοφιλές μεταξύ των Αμερικανών ήταν το California Roll. Καθώς, λοιπόν, συνήθιζαν την ιδέα, ήταν και πιο ανοικτοί στη δοκιμή sashimi και nigiri.