Μέσα σε μια φάρμα στη Νορμανδία, όπου 5 αδέρφια φτιάχνουν καμαμπέρ με παραδοσιακό τρόπο
Το καμαμπέρ ανήκει στα μαλακά γαλλικά τυριά και επίσης στα τυριά που κανείς είτε λατρεύει είτε μισεί.
Kρεμώδες, με έντονη γεύση και λιγότερο γλυκό από το «ξαδερφάκι» του, το μπρι, το καμαμπέρ παράγεται εδώ και αιώνες στη Γαλλία και έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη.
Ο θρύλος θέλει το καμαμπέρ να εφευρίσκεται στα τέλη του 1700 στο χωριό Καμαμπέρ, που βρίσκεται στην περιοχή της Νορμανδίας στη βορειοδυτική Γαλλία. Μια αγρότισσα, η Μαρί, αξιοποίησε τις τυροκομικές συμβουλές ενός ιερέα από το Μπρι και δημιούργησε -χωρίς να το ξέρει -το καμαμπέρ.
Αν και ιστορικά η Μαρί και η οικογένειά της συνδέθηκαν με την παραγωγή καμαμπέρ, υπάρχουν πηγές που χρονολογούν την ύπαρξή του αρκετούς αιώνες πίσω, στον μεσαίωνα. Πάντως, στη σύγχρονη εποχή η Γαλλία παράγει 360 εκατομμύρια καμαμπέρ κάθε χρόνο.
Πρόσφατα, ένα οικογενειακό αγρόκτημα στο χωριό Bermonville της Νορμανδίας που ονομάζεται Le 5 Frères, κέρδισε το χρυσό βραβείο στην έκθεση τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων για το καμαμπέρ του.
Πρόκειται για μια οικογενειακή φάρμα που πέρασε από τρεις γενιές και την οποία πλέον διαχειρίζονται πέντε αδέρφια που παράγουν τυρί με τον παραδοσιακό τρόπο.
Ένα καμαμπέρ πρέπει να ζυγίζει τουλάχιστον 250 γραμμάρια, να έχει διάμετρο 10 εκατοστά και τουλάχιστον 22% ποσοστό λίπους. Και, φυσικά, να έχει παρασκευαστεί στη Νορμανδία!
Για την παραγωγή ενός ρολού καμαμπέρ χρειάζονται δύο λίτρα γάλα, το οποίο αφήνεται να ωριμάσει για μία ημέρα και στη συνέχεια διαχωρίζεται με το χέρι σε ξεχωριστούς κυλίνδρους. Κάθε κύλινδρος τυριού χρειάζεται 5 κουταλιές, οπότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται 5 φορές μέσα στην ημέρα.
Στη συνέχεια, το καμαμπέρ ωριμάζει για 4 ή 5 εβδομάδες και στη συνέχεια πακετάρεται σε ειδικό χαρτί και τοποθετείται σε ένα ξύλινο κουτάκι για να μην χάνει το σχήμα του.
Δείτε τι συνέβη όταν το Insider Food επισκέφθηκε το εργαστήριο των Le 5 Frères!