Φωτογραφία: Shutterstock

Ιταλική φοκάτσια με ντομάτα και ελιές -Αφράτη ζύμη και τέλειο άρωμα, ό,τι πρέπει για τη νηστεία

Η Φοκάτσια είναι η συνταγή που ψάχνετε για την περίοδο της νηστείας.

H ιταλική συνταγή για φοκάτσια στο φούρνο είναι η τέλεια λύση αν ψάχνετε να φτιάξετε κάποιο σνακ αλλά έχετε βαρεθεί τις πίτες.

Επίσης, είναι ιδανική για την περίοδο της νηστείας ενώ μπορείτε να προσαρμόσετε τη συνταγή ανάλογα με τα γευστικά σας γούστα.

Η φοκάτσια είναι αφράτη και αρωματική, γίνεται εύκολα ωστόσο το μόνο που ίσως σας δεσμεύσει χρονικά είναι το γεγονός ότι πρέπει να αφήσετε το ζυμάρι να φουσκώσει. Παρόλα αυτά, τόσο το γευστικό αποτέλεσμα, όσο και η υφή της ζύμης θα σας αποζημιώσει.

Για τη σημερινή συνταγή έχουμε επιλέξει μυρωδικά, τοματίνια και ελιές.

Δείτε τη συνταγή παρακάτω

Υλικά

  • 2 έως 2-1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 συσκευασία ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάθε αποξηραμένη ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
  • ψιλοκομμένα τοματίνια
  • ψιλοκομμένες ελιές

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό νερό. Προσθέτουμε 1 κ.σ. λάδι, αλάτι, ζάχαρη, σκόρδο, μυρωδικά, πιπέρι και 1-1/2 φλιτζάνια αλεύρι. Χτυπάμε μέχρι να μαλακώσει. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματίσουμε μια μαλακή ζύμη που κολλάει.

Γυρίστε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώστε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική,για περίπου 7 λεπτά και τοποθετήστε σε ένα λαδωμένο μπολ, αλείφοντας το ζυμάρι παντού με λάδι. Καλύψτε και αφήστε να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα.

Αφού το ζυμάρι φουσκώσει το τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί, σκεπάζουμε και το αφήνουμε ξανά να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 30 λεπτά. Με τις άκρες των δακτύλων, κάντε αρκετές «τρύπες» πάνω από τη ζύμη.

Ραντίστε με το υπόλοιπο λάδι, τοποθετήστε τις ντομάτες από πάνω και τις ελιές, το δεντρολίβανο και τα μπαχαρικά σας και ψήστε για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.