Χριστόψωμο

Χριστόψωμο: Η μοναστηριακή συνταγή για την παραδοσιακή κουλούρα που φτιάχνουμε πριν τα Χριστούγεννα

Οι παραδόσεις των Χριστουγέννων είναι πολλές και τα παραδοσιακά εδέσματα ακόμη περισσότερα.

Εκτός από τα κλασικά γλυκά, φτιάχνουμε και το Χριστόψωμο. Πρόκειται για το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα, που σύμφωνα με την παράδοση το φτιάχνουμε 2-3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Η διαφορά με τα άλλα ψωμιά είναι ο πλούσιος στολισμός του με διάφορα κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται.

Υπάρχουν πολλές συνταγές και παραλλαγές, αλλά εμείς δοκιμάσαμε την πιο απλή, μοναστηριακή συνταγή.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να την φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι κίτρινο

250 γρ. αλεύρι άσπρο

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι

½ φλυτζάνι ελαιόλαδο

1 φλυτζάνι σταφίδα μαύρη

½ φλυτζάνι αμυγδαλόψιχα

1 φλυτζάνι καρυδόψιχα

1 κουταλάκι κανέλα

1 κουταλάκι γαρύφαλλο

½ κουταλάκι κάρδαμο

Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μέσα σε μια λεκάνη για ζύμωμα, κοσκινίζουμε τα αλεύρια και ρίχνουμε το αλάτι, τη μαγιά, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και το κάρδαμο.

Με χλιαρό νερό, ζυμώνουμε καλά και στο τέλος κρατάμε στην άκρη ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης σαν γροθιά.

Μέσα στην υπόλοιπη ζύμη, προσθέτουμε το λάδι, τις σταφίδες, τα καρύδια και τα αμύγδαλα που έχουμε κόψει με το μαχαίρι.

Όταν τελειώσει το ζύμωμα, πλάθουμε το ψωμί σε στρογγυλό καρβέλι και το βάζουμε σε στρογγυλό ταψί.

Παίρνουμε το ζυμάρι που φυλάξαμε και με αυτό πλάθουμε δύο κορδόνια, με τα οποία φτιάχνουμε έναν σταυρό και τον βάζουμε στην επιφάνεια του καρβελιού.

Αλείφουμε το ψωμί με χλιαρό νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Στη συνέχεια, σκεπάζουμε το καρβέλι και το βάζουμε σε μια ζεστή γωνιά για να φουσκώσει.

Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε να ψηθεί, σε προθερμασμένο φούρνο στους 175C για μία ώρα περίπου.