Γιουβαρλάκια χωρίς αυγολέμονο -Το μυστικό για να βγει χυλωμένη η σάλτσα
Τα γιουβαρλάκια είναι ένα αγαπημένο μαμαδίστικο φαγητό με πολλές παραλλαγές το οποίο αγαπούν μικροί και μεγάλοι.
Η πιο σύνηθης εκδοχή του νόστιμου πιάτου είναι με μία βάση πηχτής σάλτσας δεμένης με αυγολέμενονο που δίνει στο αγαπημένο φαγητό ένα πλούσιο κίτρινο χρώμα και μία βελούδινη υφή.
Ωστόσο, υπάρχει αρκετός κόσμος που έχει αλλεργία στα αυγά η απλώς προτιμούν μία πιο ελαφριά εκδοχή. Ένα έξυπνο κόλπο είναι αντικαταστήσουμε τα αυγά με κόρν φλάουερ και να φτιάξουμε μια υπέροχη σάλτσα λεμονιού που θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια.
Στην παρακάτω συνταγή, η miss Anna χρησιμοποιεί το εν λόγω τρικ και εμείς προτείνουμε κάποια εναλλακτικά tips για δέσιμο της σάλτσας στα γιουβαρλάκια χωρίς αυγολέμονο.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 1 κούπα άνηθο
- 1 κούπα μαϊντανό
- 1 κουταλάκι κοφτό δυόσμο (προαιρετικά)
- 1 κρεμμύδι
- 2 αυγά
- 1 κουταλιά κύβο σκόνη βοδινού
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 φλιτζανάκι ρύζι καρολίνα
- Καθόλου λάδι
- 3 λίτρα νερό στην κατσαρόλα για το μαγείρεμα
Τα λαχανικά:
- 2 μεγάλα κολοκυθάκια
- 1 μεγάλο καρότο
- 1 μεγάλη πατάτα (προαιρετικά)
Για την σάλτσα λεμονιού:
- 200 ml ζουμί από το φαγητό
- 2 κουταλιές κόρν φλάουερ
- 1 φρέσκο λεμόνι ή κατά την γεύση σας
Εκτέλεση
- 1: Μουλιάστε το μπαγιάτικο ψωμί και στραγγίξτε το καλά.
- 2: Στην συνέχεια, κόψτε σε κυβάκια τα λαχανικά. Bάλτε τα σε ένα μπολάκι με νερό για όση ώρα θα ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.
- 3: Σε ένα μεγάλο μπόλ, βάλτε το ψωμί και όλα τα υλικά, εκτός απο τον κιμά. Ανακατέψτε πολύ καλά.
- 4: Προσθέστε τον κιμά μέσα στο μπόλ και ζυμώστε πάρα πολύ καλά τα υλικά μεταξύ τους. Αφήστε τον κιμά σκεπασμένο το λιγότερο μισή ωρίτσα για να “δέσει” με τα υπόλοιπα υλικά.
- 5: Στην μεγάλη κατσαρόλα σας, βάλτε να βράσουν 3 λίτρα νερό, αλάτι, πιπέρι, κύβο και καθόλου λάδι! Το κρέας βγάζει πάντα την δική του λιπαρότητα, οπότε όταν βάζουμε και λάδι, το φαγητό γίνετε βαρύ! Αν όμως αγαπάτε το λάδι, προτείνω να βάλετε ελαιόλαδο τα τελευταία 5 λεπτά που τελειώνει το μαγείρεμα καθώς θα κρατήσει περισσότερα απο τα πολύτιμα συστατικά του.
- 6: Πλάστε τα γιουβαρλάκια σε ότι μέγεθος σας αρέσει, και αλευρώστε τα.
- 7: Αφού βράσει το νερό στην κατσαρόλα, ρίξτε τα γιουβαρλάκια ένα-ένα με το κουτάλι σας. Μετά, τα κολοκυθάκια, τα καρότα και τις πατατούλες.
- 8: Μισοσκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε τα γιουβαρλάκια για 30 με 40 λεπτά. Ανάλογα με το μέγεθος που τα έχετε πλάσει.
Για τη σάλτσα:
- Με την βαθιά κουτάλα, παίρνετε 200 ml απο το ζουμί του φαγητού και το βάζετε σε ένα βαθύ μπόλ. Μαζί με τον χυμό απο 1 λεμόνι και 2 κουταλιές κόρν φλάουερ. Το χτυπάτε με το ραβδομπλέντερ ή το μίξερ σας για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Το ρίχνετε στην κατσαρόλα τα τελευταία 5 λεπτά. Φυσικά μπορείτε να βάλετε όσο λεμόνι σας αρέσει!
Δείτε το βίντεο εκτέλεσης της συνταγής:
Μυστικά για το δέσιμο της σάλτσας:
Tip 1: Tο αλεύρωμα βοηθάει το φαγητό να χυλώσει χωρίς να χρειάζεται αλεύρωμα λόγω του άμυλου. Το ίδιο σκοποί εξυπηρετεί και το έξτρα ρύζι αλλά και η πατάτα μες στη σάλτσα.
Tip 2: Χρησιμοποιήστε το ραβδομπλέντερ και λιώστε την πατάτα και το καρότο. Αφού λιώσουν τα λαχανικά, ρίξτε λίγο ωμό λάδι (όσο θέλετε) και χυμό από ένα λεμόνι. Θα δείτε πως καθ' αυτόν τον τρόπο η σάλτσα θα μοιάζει πηχτή και αυγοκομμένη στην όψη.