Μπακαλιάρος, Φωτογραφία: Shutterstock

Γιατί «σπάμε» τη νηστεία της Σαρακοστής την 25η Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου είναι μια μέρα που συνδυάζει δύο σημαντικές εορτές: του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Εορτής.

Εκείνη την ημέρα, σταματάει η νηστεία της Σαρακοστής και παραδοσιακά προσφέρεται μπακαλιάρος με σκορδαλιά στο οικογενειακό τραπέζι, λόγω του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αλλά, σε ποιες άλλες περιπτώσεις σταματάει η νηστεία;

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, που είναι η αυστηρότερη περίοδος νηστείας για την Ορθόδοξη Εκκλησία, είχε καθιερωθεί από τον 4ο αιώνα μ.Χ., με τους πιστούς να τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα, μετά τις 3 το μεσημέρι. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις εξαιρέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν η νηστεία καταλύεται. Η πρώτη είναι η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που είναι μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο της νηστείας. Την ημέρα αυτή επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, ελαιόλαδου και κρασιού.

Η δεύτερη ημέρα κατά την οποία καταλύεται η νηστεία είναι η Κυριακή των Βαΐων, αφιερωμένη στον Ιησού Χριστό, και πάλι επιτρέπεται το ψάρι, λάδι και κρασί. Η τρίτη ημέρα είναι η Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα του Μυστικού Δείπνου και της Θείας Ευχαριστίας, όταν οι πιστοί καταναλώνουν λάδι και ψάρι.

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Όσο για τον μπακαλιάρο, είναι το παραδοσιακό φαγητό της 25ης Μαρτίου.

Η συνήθεια αυτή έχει τις ρίζες της στην ανάγκη των κατοίκων της ενδοχώρας να βρουν ένα φτηνό και εύκολο στην συντήρηση ψάρι, καθώς το φρέσκο ψάρι ήταν δύσκολο να βρεθεί.

Παρά το γεγονός ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι εγχώριο ψάρι, καθώς αλιεύεται στον βόρειο Ατλαντικό, η δυνατότητα συντήρησής του τον καθιστά οικονομική επιλογή. Από τον 15ο αιώνα, ο μπακαλιάρος καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου και παραμένει μέχρι σήμερα το παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας.