Φωτογραφία: shutterstock

Γιαννιώτικο παστίτσιο με φύλλο κρούστας -Τραγανό και αφράτο

Το τέλειο παστίτσιο, ζουμερό με αφράτη μπεσαμέλ και λαχταριστό κιμά σαν της γιαγιάς. Η τέλεια παραδοσιακή συνταγή από τα Γιάννενα.

Όλοι ξέρουμε πως η όμορφη πρωτεύουσα της Ηπείρου φημίζεται για τις λαχταριστές της πίτες κάθε λογής, ενώ οι Γιαννιώτισσες νοικοκυρές κατέχουν την τέχνη του φύλλου όσο κανείς άλλος.

Ποιος θα περίμενε όμως πως έχουν μια εκδοχή «πίτας» ακόμη και για το παστίτσιο, το πιο αγαπημένο, παραδοσιακό ελληνικό πιάτο;

Δοκίμασε την παραδοσιακή γιαννιώτικη συνταγή για παστίτσιο από τον σεφ Πέτρο Συρίγο και να είστε σίγουροι πως θα θέλετε να το ξαναμαγειρέψετε. Πρόκειται για μια παραλλαγή του κλασικού παστίτσιου, που εκτός από την μπεσαμέλ, χρησιμοποιούμε και φύλλο κρούστας.⠀

Yλικά

Για το παστίτσιο:

  • 1 πακέτα έτοιμο φύλλο κρούστας
  • 600 gr κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
  • 400 ml χυμό τομάτας
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.τ.σ κονιάκ
  • 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια
  • 70 γρ βούτυρο για τα φύλλα
  • ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ:

  • 70 γρ βούτυρο
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 150 γρ αλεύρι
  • 1.200 gr λίτρα γάλα
  • 2 κρόκους αυγών
  • 80 γρ παρμεζάνα
  • 80 γρ έμμενταλ
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Για τον κιμά:

  1. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά.
  2. Όταν τσιγαριστεί καλά σβήνουμε με κονιάκ, προσθέτουμε την τομάτα, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα.

Παστίτσιο – Η διαδικασία για την μπεσαμέλ:

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί.
  2. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθούν προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και μετά από λίγο προσθέτουμε σε δόσεις το γάλα και ανακατεύουμε, βάζουμε αλάτι, πιπέρι μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
  3. Όταν δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά ,βάζουμε τους κρόκους και τα τυριά και ανακατεύουμε.

Παστίτσιο με φύλλο κρούστας – Σύνθεση:

  1. Αφού έχουμε ετοιμάσει την μπεσαμέλ και τον κιμά, βράζουμε τα μακαρόνια, σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με την μπεσαμέλ.
  3. Παίρνουμε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα αποσπώμενη(σαν αυτή που κάνουμε το τσιζκέικ).
  4. Βάζουμε 8-9 φύλλα από κάτω με βούτυρο ενδιάμεσα και να εξέχουν λίγο έξω από τη φόρμα.
  5. Βάζουμε εναλλάξ μακαρόνια με κιμά μέσα στην φόρμα.
  6. Τέλος καλύπτουμε πάλι με φύλλα που τα κόβουμε λίγο γύρω γύρω και σκεπάζουμε καλά, αυτά που εξέχουν τα βάζουμε μέσα.
  7. Λαδώνουμε, χαράσσουμε από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά έως 1 ώρα.
  8. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά περίπου και στη συνέχεια κόβουμε.

Δείτε το βίντεο εκτέλεσης της συνταγής: