γερμανικοί κουραμπιέδες

Vanillekipferl: Γερμανικοί κουραμπιέδες σε σχήμα μισοφέγγαρου, τραγανοί και πεντανόστιμοι

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και ήδη σκεφτόμαστε το μενού για το εορταστικό ρεβεγιόν. Τα γλυκά έχουν την τιμητική τους και μια περίοπτη θέση πάνω στο τραπέζι μας.

Εκτός από τα κλασσικά, παραδοσιακά γλυκά, μας αρέσει να δοκιμάσουμε νέες, πρωτότυπες ιδέες.

Ψάχνοντας για κάτι διαφορετικό, πέσαμε πάνω σε μια απίθανη συνταγή για γερμανικούς κουραμπιέδες! Κι όμως υπάρχουν και ονομάζονται «Vanillekipferl».

Τα Vanillekipferl (βανιλεκιπφέρλ) έχουν προέλευση από την Αυστρία και είναι μπισκότα σαν τους δικούς μας κουραμπιέδες με επικάλυψη ζάχαρης και βανίλιας.

Η ονομασία Vanillekipferl προέρχεται από τις λέξεις «vanille» δηλαδή «βανίλια» και «kipferl», από τα Ουγγαρέζικα «kifli», που σημαίνει «μισοφέγγαρο». Το σχήμα μισοφέγγαρου συμβολίζει τη νίκη της Ουγγαρίας επί των Τούρκων.

Οι κουραμπιέδες αυτοί εκτός από την Αυστρία, φτιάχνονται και στη Γερμανία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Μάλιστα, τα κίπφερλ θεωρούνται ο πρόγονος των γαλλικών κρουασάν. Ένας φούρναρης από την Αυστρία, ο Αύγουστος Ζανγκ, άνοιξε το 1839 φούρνο στο Παρίσι και έφερε τη συνταγή των κίπφερλ, την άλλαξε λίγο, πρόσθεσε κι άλλα υλικά και έγιναν ανάρπαστα ως κρουασάν.

Βρήκαμε μια απίθανη και εύκολη συνταγή για Vanillekipferl που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σου. Σημείωσε τι θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα. πολτοποιημένα
  • 280 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 βανίλια
  • 1 κουταλιά ανθόνερο

Για επικάλυψη:

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα.
  • Βάζουμε τα αμύγδαλα μαζί με λίγο αλεύρι στο μούλτι και τα αλέθουμε να γίνουν σαν πούδρα.
  • Τοποθετούμε το φτερό στο μίξερ.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο και προσθέτουμε τη βανίλια με το μείγμα αμυγδάλου.
  • Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα πλαϊνά.
  • Συνεχίζουμε και βάζουμε όλο το αλεύρι. Η ζύμη θα φαίνεται σαν να είναι μικρά γρομπολάκια.
  • Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης κουζίνας και πλάθουμε πάνω τη ζύμη σε ρολό.
  • Την τυλίγουμε με τη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
  • Ξετυλίγουμε τη μεμβράνη και κόβουμε τη ζύμη σε φέτες πάχους περίπου 1.27 εκ.
  • Κόβουμε την κάθε φέτα σε δύο ίσα μέρη.
  • Βρέχουμε τα δάκτυλα με λίγο ανθόνερο και σχηματίζουμε τον κουραμπιέ σε μισοφέγγαρο.
  • Τους τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Τους ψήνουμε για περίπου 12-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  • Τους βγάζουμε από το φούρνο και τος αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν λίγο.
  • Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε μέσα τις βανίλιες.
  • Όσο είναι ακόμη ζεστοί, τους καλύπτουμε με ζάχαρη άχνη.

Έτοιμοι! Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το kopiaste.info