Χριστόψωμο

Το πιο αφράτο Χριστόψωμο που έχεις δοκιμάσει -Η παραδοσιακή κουλούρα που φτιάχνουμε πριν τα Χριστούγεννα

Οι παραδόσεις των Χριστουγέννων είναι πολλές και τα παραδοσιακά εδέσματα που φτιάχνουμε και απολαμβάνουμε ακόμη περισσότερα.

Εκτός από τα κλασικά γλυκά, φτιάχνουμε και το Χριστόψωμο. Πρόκειται για το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα, που σύμφωνα με την παράδοση, το φτιάχνουμε 2-3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Η διαφορά με τα άλλα ψωμιά είναι ο πλούσιος στολισμός του με διάφορα κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται.

Το Χριστόψωμο συμβολίζει τη Γέννηση του Χριστού και δεν κόβεται με μαχαίρι αλλά με τα χέρια.

Βρήκαμε μια απίθανη συνταγή για το πιο αφράτο Χριστόψωμο που έχεις φάει ποτέ. Είναι η ιδανική συνταγή για να φτιάξεις φέτος.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να το φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

Για το προζύμι:

  • 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 110 γρ. νερό χλιαρό

Για τη ζύμη:

  • 400 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 35 γρ. ελαιόλαδο
  • 1,5 γρ. μαστίχα
  • 1/8 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. χυμό πορτοκάλι χλιαρό
  • 1/2 κ.γ. γλυκάνισο
  • 2η ζύμη για στολισμό
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 100 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. νερό + 1 κ.γ. μέλι

Φόρμα 28 εκ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ φτιάχνουμε το προζύμι. Σπάμε τη νωπή μαγιά και ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για να φτιάξουμε τον χυλό.
  • Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και κάνουμε τον φούρνο στόφα.
  • Ανοίγουμε στις αντιστάσεις τον φούρνο στους 100C και μετράμε για 30-40 δευτερόλεπτα, μετά τον κλείνουμε τελείως και αφού πιάσουμε την σχάρα και δεν καίει βάζουμε το προζύμι εκεί για να φουσκώσει.
  • Μέχρι να φουσκώσει σε έναν πολυκόφτη βάζουμε να θρυμματίσουμε τη μαστίχα με όλα τα μπαχαρικά και 100 γρ ζάχαρη. Τα ρίχνουμε μέσα σε 400 γρ, αλεύρι για τσουρέκι.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε 35 γρ. ελαιόλαδο με 150 γρ χλιαρό χυμό πορτοκάλι και κοσκινίζουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά.
  • Συνεχίζουμε και προσθέτουμε το προζύμι εφόσον έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Μόλις ζυμωθεί καλά κλείνουμε το μίξερ και βγάζουμε την ζύμη.
  • Την βάζουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε πολύ καλά με μεμβράνη.
  • Κάνουμε τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι και το βάζουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες.
  • Όσο φουσκώνει η ζύμη, φτιάχνουμε την 2η ζύμη για τον στολισμό και σε ένα μπολ ρίχνουμε 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 100 γρ. νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη.
  • Αφού γίνει την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Μετά από 2 ώρες παίρνουμε ένα ταψί 28 εκ. και αλείφουμε τον πάτο με λάδι και τοποθετούμε μια λαδόκολλα.
  • Παίρνουμε και ανοίγουμε την ζύμη καλά σε όλο το ταψί.
  • Στολίζουμε με ότι σχέδιο θέλουμε από πάνω βάζοντας ένα ολόκληρο καρύδι και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Μόλις φουσκώσει την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30 λεπτά στους 200C.
  • Αφού ψηθεί την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα από την ανάποδη πλευρά για να μην έχει υδρατμούς.
  • Αφού κρυώσει το κόβουμε με τα χέρια μας και η γεύση και τα αρώματα του ψωμιού αυτού είναι απερίγραπτα.

Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι από το live-kitchen.gr