Γαλατόπιτα η σκεπαστή: Η λαχταριστή συνταγή από τις «Γλυκές Αλχημείες» που θα σε κάνει να ξεχάσεις όλες τις άλλες
Μπορεί το καλοκαίρι να είναι εδώ, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα τρώμε και κανένα γλυκό!
Μπορεί οι θερμίδες και οι τύψεις να (θέλουν να) κάνουν πάρτι, ωστόσο, δεν πρέπει να στερούμαστε σε απόλαυση πού και πού.
Θέλουμε ένα απολαυστικό γλυκάκι με τον καφέ μας, μετά το μπάνιο, για να μας τονώσει και να μας δώσει γεύση και ευχαρίστηση!
Κάτι ελαφρύ, χωρίς πολλά-πολλά που να τρώγεται και κρύο!
Δοκιμάσαμε την ιδανική συνταγή για σκεπαστή γαλατόπιτα, του pastry chef Φώτη Χρυσανθίδη, ανιψιού και συνεργάτη του Στέλιου Παρλιάρου στις «Γλυκές Αλχημείες».
Μοιάζει πολύ με το γαλακτομπούρεκο, στην όψη αλλά και στη γεύση.
«Γλυκιά & αγαπημένη. Τρώγεται υπό τον ήχο των τζιτζικιών, με θέα το κύμα που σκάει στην άμμο. Επιτέλους καλοκαίρι!», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Instagram, όπου βρήκαμε τη συνταγή.
Σημείωσε τι θα χρειαστείς και μην χάνεις στιγμή:
ΥΛΙΚΑ (16 μερίδες)
Για το φύλλο:
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
130 γρ. ελαιόλαδο
1 κρόκος αυγού
1 κουταλάκι της σούπας ζάχαρη αχνή
1 φακελάκι (20 γρ.) baking powder
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
6 αυγά
230 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
40 γρ. βούτυρο αγελάδος
Ζάχαρη άχνη, κανέλα, για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φύλλο: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τον κρόκο. Ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη, το baking powder και το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι. Τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις γίνει χλιαρό, προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι και το ξύσμα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα και να βράσει. Σε ένα μπολ, χτυπάμε με το σύρμα τη ζάχαρη με τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας. Τέλος, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 28 εκ. Σε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. στρώνουμε το ένα φύλλο, απλώνουμε επάνω την κρέμα και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C, για 45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Καλή απόλαυση!