γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα Μάνης: Η επίμαχη συνταγή που έγινε viral

Μια συνταγή για γαλατόπιτα στάθηκε αφορμή να διασταυρώσουν τις… κουτάλες τους η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο Άκης Πετρετζίκης.

Η γνωστή μαγείρισσα «κάρφωσε» στο Instagram τον σεφ κατηγορώντας τον, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αντέγραψε τη συνταγή της για τη γαλατόπιτα Μάνης.

Από ό,τι φαίνεται ο Άκης Πετρετζίκης έφτιαξε μια παραλλαγή της γαλατόπιτας με καρύδια ενώ η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου χρησιμοποιεί αμυγδαλόψιχα.

Εμείς βρήκαμε την επίμαχη συνταγή του Άκη, που είναι σούπερ λαχταριστή, και σας την παρουσιάζουμε.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ

Για τα φύλλα
30 γρ. βούτυρο
250 γρ. αλεύρι σκληρό
1 πρέζα αλάτι
130 γρ. νερό

Για την κρέμα
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 λίτρο γάλα
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. κανέλα
1 βανιλίνη
50 γρ. βούτυρο
4 αβγά, μεσαία
1 πρέζα αλάτι

Για τη σύνθεση
100 γρ. καρύδια
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. κανέλα
100 γρ. βούτυρο
20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη
κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα φύλλα

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε μέσα το βούτυρο. Αφήνουμε να λιώσει. Προσοχή δεν θέλουμε να κάψει.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο, το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη τότε ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για 4-5 λεπτά.
Τυλίγουμε με μια μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, γάλα, το αλεύρι, την κανέλα, τις βανιλίνες και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ζεσταθεί και δέσει το μείγμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
Βάζουμε τα αβγά, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη.

Για τη σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια. Με έναν πλάστη ανοίγουμε το κάθε φύλλο περίπου 40 εκ. Αν κολλάει η ζύμη την ανοίγουμε με τη βοήθεια αλευριού.
Απλώνουμε βούτυρο σε ένα ταψί 30 εκ. και βάζουμε το ένα φύλλο.
Βάζουμε τα μισά καρύδια και πασπαλίζουμε με βούτυρο. Καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο, απλώνουμε τα υπόλοιπα καρύδια και ραντίζουμε με βούτυρο.
Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και βάζουμε όλη τη γέμιση.
Γυρνάμε τις άκρες του φύλλο προς τα μέσα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Ψήνουμε για 1 ώρα. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Η συνταγή είναι από το akispetretzikis.com