λαγάνα φοκάτσια

Φοκάτσια: Η ιταλική εκδοχή της λαγάνας που γίνεται πανεύκολα

Η Καθαρά Δευτέρα φτάνει και εμείς προετοιμαζόμαστε για το παραδοσιακό τραπέζι.

Νηστίσιμα εδέσματα θα κάνουν την εμφάνισή τους, όπως και κάθε χρόνο, και θα τα απολαύσουμε μαζί με την οικογένειά μας.

Τα Κούλουμα δεν θα έχουν την ίδια γεύση, χωρίς την παραδοσιακή λαγάνα. Αυτό το ψωμάκι που είναι λεπτό και απίστευτα νόστιμο.

Αν, φέτος, θέλεις να κάνεις τη διαφορά, μπορείς να φτιάξεις σπιτική λαγάνα. Μάλιστα, αν έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια, μπορείς να δοκιμάσεις την ιταλική παραλλαγή που δεν είναι άλλη από τη φοκάτσια.

Αυτή η λαγάνα με αφράτη ζύμη φοκάτσια είναι πανεύκολη και γίνεται γρήγορα με λίγα και απλά υλικά.

Το αποτέλεσμα είναι υπέροχο και θα σε ανταμείψει!

Τα υλικά και η εκτέλεση:

ΥΛΙΚΑ

1 & 1/3 κούπες ζεστό νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. αλάτι
1 κούπα ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμειγνύουμε το ζεστό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 15 λεπτά.

Σε ένα μίξερ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, μισή κούπα ελαιόλαδο και το μείγμα της μαγιάς.

Ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί και μετά σε μεσαία ταχύτητα για 6 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι παραπάνω αν κολλάει η ζύμη.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε τη ζύμη με το χέρι. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε.

Αφήνουμε για μία ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι ένα ταψί.

Περνάμε τη ζύμη από το λάδι του ταψιού και την ανοίγουμε με τα χέρια μας. Με το δάχτυλο κάνουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια.

Αφήνουμε για ακόμα μια ώρα μέχρι να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210 βαθμούς.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο. Ψήνουμε για μισή ώρα.

Έτοιμη!