Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα σε τραπέζι

Ο πιο εύκολος χριστουγεννιάτικος κορμός -Λαχταριστός και σοκολατένιος

Είναι η εποχή του χρόνου που επιτρέπονται όλα τα γλυκά! Τα Χριστούγεννα, δεν μετράμε θερμίδες και ποσότητες.

Θέλουμε να περάσουμε υπέροχα, με φίλους σε γιορτινά τραπέζια, με μουσική και διάθεση στα ύψη.

Λατρεύουμε να φτιάχνουμε τα κλασσικά, χριστουγεννιάτικα γλυκά και να τα απολαμβάνουμε με αυτούς που αγαπάμε.

Ένα από τα αγαπημένα μας είναι ο χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας!

Πρόκειται για το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό των Γάλλων με το όνομα Bûche De Noël. Έχει όμως πολλά ονόματα όπως Yule log (καθώς μοιάζει με κούτσουρο δέντρου) ή Swiss roll ή για εμάς απλώς «κορμός».

Είναι ένα λαχταριστό γλυκό με σοκολάτα, τυλιγμένο έτσι ώστε να μοιάζει με κορμό δέντρου, πλούσιο και αφράτο. Βρήκαμε την πιο απλή συνταγή και την παρουσιάζουμε.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να το φτιάξεις:

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 35 γρ. κακάο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανιλίνη
  • 4 αυγά
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 30 ml ηλιέλαιο

Για τη κρέμα

  • 2 κουτιά σαντιγί
  • 1 βανιλίνη
  • 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 2 κ.σ. κακάο

Για το σιρόπιασμα

  • φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  • άχνη για πασπάλισμα
  • τριμμένη σοκολάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη.
  • Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
  • Μόλις αφρατέψουν ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού και μόλις ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το ηλιέλαιο συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  • Τοποθετούμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί 30×40 και απλώνουμε επάνω το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 12′.
  • Μόλις βγει από το φούρνο, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη, σκεπάζουμε το παντεσπάνι με μια πετσέτα και το αναποδογυρίζουμε.
  • Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και πολύ προσεκτικά τυλίγουμε το ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας.
  • Αφήνουμε το ρολό τυλιγμένο με την πετσέτα μέχρι να κρυώσει τελείως.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τη σαντιγί, τη βανιλίνη και το ζαχαρούχο γάλα.
  • Ξετυλίγουμε προσεκτικά την πετσέτα και απλώνουμε το παντεσπάνι στον πάγκο.
  • Αλείφουμε με φρέσκο χυμό πορτοκάλι για να το “σιροπιάσουμε”.
  • Προσθέτουμε τη μισή κρέμα και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό.
  • Στην άλλη μισή κρέμα, προσθέτουμε 2 κ.σ. κακάο και ανακατεύουμε.
  • Καλύπτουμε το ρολό με την κρέμα κακάο και με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές ώστε να μοιάζει με κορμό δέντρου.
  • Γαρνίρουμε με τριμμένη σοκολάτα και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το dimitrismichailidis.com