Φωτογραφία: shutterstock

Εύκολη τραχανόπιτα χωρίς φύλλο

Ως γνωστόν, οι πίτες είναι οι μεγάλες πρωταγωνίστριες της ελληνικής κουζίνας.

Οι εκδοχές για νόστιμες πίτες είναι αμέτρητες, άλλες πιο δημοφιλείς και άλλες λιγότερο, άλλες διαδεδομένες και άλλες όχι τόσο. Η τραχανόπιτα πρόκειται για μία πίτα την οποία δεν έχουμε συνηθίσει να ακούμε τόσο συχνά ωστόσο πρόκειται για ένα λαχταριστό και θρεπτικότατο πιάτο που θα μπει στη λίστα με τα αγαπημένα σας.

Ο τραχανάς είναι το ελληνικό παραδοσιακό μας superfood και για καλή μας τύχη είναι και πεντανόστιμος. Στη συγκεκριμένη συνταγή, η Έμιλι Βαγιά συνδυάζει το αγαπημένο υλικό με φέτα και λιαστή ντομάτα και δημιουργεί το ιδανικό χειμωνιάτικο φαγητό, γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, η πίτα θα είναι έτοιμη να μπει στον φούρνο και να ψηθεί προκείμενου να την απολαύσετε εσείς και οι αγαπημένοι σας.

Yλικά

  • 2,5-3 φλ. τραχανότο με λιαστή ντομάτα και φέτα
  • 5 φλ. νερό
  • 1 φλ. γάλα
  • 2 αυγά
  • λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί ή φέτα
  • 50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι
  • 2-3 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες

Eκτέλεση

  • Ξεκινήστε ρίχνοντας το νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίξτε μέσα το τραχανότο. Μόλις πάρει μια βράση προσθέστε το γάλα.
  • Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε το τραχανότο να πιει τα ζουμιά του. Βγάλτε το στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το τραχανότο, τα αυγά χτυπημένα, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψάκι και από πάνω ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε την τραχανόπιτα να κρυώσει περίπου 15 λεπτά και έπειτα κόβουμε. Διαφορετικά θα διαλυθεί. Καλή απόλαυση.