Λαχταριστή σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, με πράσο και φέτα
Οι παραδοσιακές πίτεςείναι σίγουρα το πιο αντιπροσωπευτικό φαγητό του τόπου μας.
Κλείνουν μέσα τους όλη τη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας, με εκλεκτά υλικά, μοναδική μυρωδιά και γεύση. Κάθε γωνιά της χώρας έχει και τη δική της ντόπια συνταγή με βάση τα τοπικά υλικά.
Η αλήθεια είναι ωστόσο πως ορισμένες πίτες έχουν ξεχωρίσει και έχουν αγαπηθεί σε κάθε γωνιά της χώρας. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η αγαπημένη σπανακόπια, η βασίλισσα της ελληνικής κουζίνας.
Ωστόσο, το άνοιγμα του φύλλου είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και «μπελαλίδικη» που πολλές φορές ενδέχεται να μας αποθαρρύνει από το να μαγειρέψουμε την αγαπημένη μας πίτα. Για να σας βγάλουμε από τον κόπο, εμείς βρήκαμε αυτή την πεντανόστιμη συνταγή για σπανακόπιτα χωρίς φύλλο από την ιστοσελίδα xrysessyntages.gr
Υλικά
- Ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 πράσα
- 3 Αυγά
- 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι
- 50 ml ελαιόλαδο
- Πιπέρι
- Άνηθο-Δυόσμο
- 10 γρ μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κιλό σπανάκια
- 200-300 γρ φέτα
- Σιμιγδάλι
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε τη σπανακόπιτα μας, καθαρίζοντας και πλένοντας όλα τα χορταρικά. Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
- Έπειτα, τσιγαρίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα πράσα.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά με το γιαούρτι και το λάδι. Προσθέτουμε πιπέρι, άνηθο, δυόσμο, το μπέικιν και το αλεύρι.
- Κατόπιν, ανακατεύουμε να γίνει χυλός και βάζουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, το σπανάκι και την σπασμένη φέτα.
- Συνεχίζουμε παίρνοντας το μεγάλο ταψί της κουζίνας το οποίο λαδώνουμε. Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι την βάση του και απλώνουμε στη συνέχεια το μείγμα.
- Τέλος, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.