Εύκολη συνταγή για σπιτική πάστα φλώρα
BOVARY ⸻ 08 FEB 2023
Φανταστική, αφράτη και εύκολη συνταγή για την καλύτερη πάστα φλώρα που έχεις δοκιμάσει!
Η πάστα φλώρα είναι ένα από τα αγαπημένα μας γλυκά που έχουμε συνδέσει με τις παιδικές μας αναμνήσεις. Η βουτυρένια ζύμη και η λαχταριστή μαρμελάδα της την καθιστούν έναν ακαταμάχητο πειρασμό για τον καθένα.
Οι λάτρεις της κουζίνας ξέρουν ότι το κανονικό της όνομα είναι pasta frolla (πάστα φρόλα) που στα ιταλικά σημαίνει «τραγανή ζύμη». Ωστόσο η φρόλα έγινε φλώρα στα ελληνικά και έτσι κι έμεινε.
Εμείς βρήκαμε μία λαχταριστή και πανεύκολη συνταγή του Πέτρο Συρίγου για πάστα φλόρα της «τεμπέλας» που μπορείτε να ετοιμάσετε σε λιγότερο από 15 λεπτά!
Υλικά
- 420 γρ αλεύρι γοχ
- 210 γρ βούτυρο θερμoκρασία δωματίου
- 40 γρ ζάχαρη άχνη
- 1 αυγό
- 1 κ.τ.σ μπέικιν πάουντερ
- 30 ml χυμό πορτοκαλί
- Ξύσμα πορτοκαλί
- 800 γρ Μαρμελάδα της επιλογής μας
Εκτέλεση
-
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός το αυγό και χτυπάμε για 1 λεπτό, στη συνέχεια προσθέτουμε και το αυγό και ανακατεύουμε, είτε με το φτερό, είτε με τον γάντζο.
Καλό είναι το βούτυρο να είναι ελαφρώς μαλακό όχι τελείως λιωμένο.
Βγάζουμε από τον κάδο και βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας.
Πλάθουμε με τα χέρια να γίνει μια μπάλα.
Αν έχει ζεσταθεί πολύ η ζύμη τη βάζουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο τυλιγμένη με μεμβράνη.
Βάζουμε μια λαδόκολλα κάτω στον πάγκο μας, από πάνω την ζύμη και από πάνω άλλη μια λαδόκολλα.
Ανοίγουμε με πλαστή.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε μια φόρμα τάρτας 28εκ αποσπώμενη για να μπορούμε να την βγάζουμε εύκολα.
Πατάμε καλά να εφαρμόσει στην ταρτιερα μας και κόβουμε τα κομμάτια που εξέχουν.
Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κάνουμε τις λωρίδες.
Ξανακάνουμε μπάλα την υπόλοιπη ζύμη και την ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο.
Κόβουμε λωρίδες και βάζουμε στο ψυγείο.
Βγάζουμε την τάρτα και απλώνουμε στο σύνολο 800 γρ μαρμελάδα της επιλογής μας, αν θέλουμε μπορούμε να την κάνουμε και μισή μισή σε γεύση.
Βγάζουμε από το ψυγείο τις λωρίδες και τις απλώνουμε πάνω στην τάρτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου στον αέρα έως ότου πάρει χρώμα και ψηθεί.